Home

Achtergrond

EU wil noodplan voor maandag beurzen openen

Voordat maandag de beurzen openen, moet er een systeem klaarliggen om eurolanden die in financiële problemen verkeren te kunnen bijspringen.

De Europese Commissie en de EU-ministers van Financiën komen zondag in Brussel bijeen om zo'n noodplan uit te werken. De leiders van de zestien eurolanden hebben dat vrijdag tijdens een top in Brussel afgesproken. Door een duidelijk signaal af te geven dat ze er alles aan willen doen de euro te stabiliseren, willen ze nieuwe paniek op de financiële markten voorkomen. De afgelopen week kelderden de beurzen door vrees dat na Griekenland ook Spanje en Portugal hun schulden niet meer kunnen betalen. Ook de euro verloor flink aan waarde.

De eurolanden sprongen Griekenland met 80 miljard bij, maar daarvoor waren wel vele weken van overleg nodig. Een 'permanent crisismechanisme' moet er voortaan voor zorgen dat er zo nodig onmiddellijk hulp kan worden geboden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.