Home

Achtergrond 238 x bekeken

EU produceert 133 miljoen ton zachte tarwe

De EU produceert dit jaar 133 miljoen ton zachte tarwe.

Dat is 3,2 miljoen meer dan vorig jaar, verwacht Stratégie Grains. Het marktbureau heeft de prognose 1,2 miljoen ton verlaagd ten opzichte van vorige maand vanwege de kou. "Ook was het in West-Europa lang droog."

Frankrijk oogst 36,4 miljoen ton zachte tarwe. Dat is 500.000 ton minder dan Stratégie Grains vorige maand verwachtte. Duitsland oogst 25,3 miljoen ton zachte tarwe. De prognose voor de Duitse oogst valt 800.000 ton lager uit. Naast het koude en droge voorjaar heeft ook de strenge winter zijn tol geëist, stelt het marktbureau. "In Scandinavië, Polen en de Baltische staten heeft de wintertarwe meer schade opgelopen dan we eerst hadden verwacht." De Europese Commissie publiceerde vorige week een oogstprognose van 131,1 miljoen ton zachte tarwe. Dat was nauwelijks lager dan de vorige prognose.

Er is discussie in Brussel over de oogstprognose. Volgens een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw heeft de meteorologische dienst van de Commissie een hogere prognose afgeven dan de Commissie. "Vorige keer was de prognose van de Commissie juist hoger. Het geeft aan dat de prognoses erg vroeg in het groeiseizoen zijn gedaan."

De prognoses worden wel nauwkeuriger, verwacht de woordvoerder. "In de meeste lidstaten moeten de akkerbouwers uiterlijk 15 mei hun areaalgegevens hebben gemeld. Voor de Scandinavische landen is de deadline 15 juni, omdat ze daar later zaaien."

De Europese graanmarkt wordt ook beïnvloed door de export, stelt de woordvoerder. "De euro zakt in koers ten opzichte van de dollar. De EU is goedkoper geworden op de wereldmarkt. Vorige week is voor bijna 500.000 ton aan exportcertificaten aangevraagd voor tarwe. Als de euro nog verder zakt wordt ook de export van gerst aantrekkelijk. Dan kunnen de gerstprijzen stijgen in de EU."

Stratégie Grains verwacht dat de EU 56,4 miljoen ton gerst oogst. Dat is 9 procent minde dan vorig jaar. Het marktbureau noemt als oorzaak de lage gerstprijzen. Bovendien koopt Brussel geen gerst van de nieuwe oogst meer op.

Of registreer je om te kunnen reageren.