Home

Achtergrond 180 x bekeken

EU en Mercosur heropenen overleg over vrijhandel

De Europese Commissie heeft aangekondigd het overleg met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur te hervatten over liberalisering van de onderlinge handel.

Eerder overleg, begonnen in 1995, werd in 2004 afgebroken zonder dat het tot overeenstemming had geleid. Volgens EU-handelscommissaris Karel De Gucht is het moment rijp om het overleg nieuw leven in te blazen.

De EU zet in het overleg in op vrije toegang voor veel industriële producten, met name auto’s. Ook de handel in diensten zou verder geliberaliseerd moeten worden.

Hervatting van het overleg ligt gevoelig in de landbouw, aangezien Mercosur-landen als Brazilië en Argentinië agrarische grootmachten zijn. Deze landen exporteren al veel rundvlees en pluimveevlees naar de EU; de export van varkensvlees zou bij liberalisering een vlucht kunnen nemen.

Commissie-voorzitter José Manuel Barroso verzekerde dat de EU met name op agrarisch vlak straffe voorwaarden stelt aan duurzaamheid, intellectueel eigendom en etikettering. “We zullen negatieve effecten op bepaalde sectoren meet specifieke maatregelen tegengaan, in het bijzonder in de landbouw.”

De Commissie verwacht dat bij een akkoord de export van de EU naar de Mercosur-landen (naast Brazilië en Argentinië ook Paraguay en Uruguay) met 4,5 miljard euro per jaar toeneemt. Mercosur zou voor eenzelfde bedrag extra kunnen exporteren naar de EU.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.