Home

Achtergrond 1 reactie

EP: één dierenwelzijnswet voor heel Europa

Er moet één dierenwelzijnswet komen voor de hele Europese Unie. De Europese Commissie moet hiertoe vóór 2014 een voorstel doen.

Dat staat in een resolutie, opgesteld door de Zweedse liberaal Marit Paulsen, waarmee het Europees Parlement heeft ingestemd. De ene wet moet ervoor zorgen dat in de hele EU dezelfde regels gelden voor dierenwelzijn, zodat sprake is van eerlijke concurrentie op de interne markt.

Voorwaarde voor zo'n nieuwe wet is dat de bestaande regels voor dierenwelzijn goed worden gehandhaafd, aldus het Parlement. De resolutie noemt daarbij het verbod op de legbatterij per 2012 en de Varkensrichtlijn en de regels voor het houden van ganzen en eenden. De EU-begroting moet daarvoor voldoende middelen beschikbaar stellen.

Tegelijk vindt het Europarlement dat aan geïmporteerde producten dezelfde eisen moeten worden gesteld als aan Europese. Naast een nieuwe dierenwelzijnswet moet er ook een Europees centrum of netwerk komen, dat de activiteiten op het vlak van dierenwelzijn coördineert en de lidstaten ondersteuning biedt.

Het Parlement is tevreden over de afname van het antibioticagebruik, maar wil niettemin dat er een Europese databank komt, die het gebruik registreert. Over het algemeen vindt het Parlement dat het lopende EU-actieplan voor dierenwelzijn 2006-2010 bevredigend is uitgevoerd. Wel zou onderzoek, bijvoorbeeld van het Welfare Quality-programma, meer in de praktijk moeten worden gebracht.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    boerke

    eindelijk eens een verstandig voorstel waar boer , dierenvriend , (wat een boer zeker ook is) en consument tevreden over moet zijn. hoe strenger de eisen hoe duurder het vlees. grenzen rond europa sluiten voor vlees van dieren die niet volgens de europese regels zijn gehouden, en we krijgen eindelijk weer eens een eerlijke prijs voor onze producten. hopelijk vanaf morgen

Of registreer je om te kunnen reageren.