Home

Achtergrond

"Duitse regering verliest meerderheid in Bondsraad"

De Duitse regering van bondskanselier Angela Merkel lijkt haar meerderheid in de Bondsraad, de Eerste Kamer van het Duitse parlement, te hebben verloren.

Dat is het gevolg van verkiezingen die vandaag in de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (NRW) zijn gehouden.

Volgens de eerste exitpolls heeft de centrumrechtse CDU-FDP-coalitie van premier Jürgen Rüttgers haar meerderheid in de Landdag in Düsseldorf verloren. Dat betekent dat de landelijke CDU/CSU-FDP-coalitie van Merkel in de Bondsraad, waarin de regeringen van de zestien deelstaten zijn vertegenwoordigd, ook geen meerderheid meer heeft.

Volgens de prognose van de publieke omroep ARD krijgt de CDU nog maar 34,5 procent, haar slechtste uitslag ooit in NRW. De FDP blijft steken op 6,5 procent. De centrumrechtse coalitie van premier Jürgen Rüttgers komt dus samen op nog maar 41 procent.

De grote overwinnaar van de verkiezingen zijn De Groenen met 12,5 procent, hun beste resultaat ooit in NRW. Die Linke, een linkse afsplitsing van de SPD, komt met 6 procent voor het eerst in het deelstaatparlement in Düsseldorf. De SPD ligt met 34,5 procent gelijk met de CDU.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.