Home

Achtergrond 3 reacties

Duitse mengvoerindustrie nog sterk versnipperd

De mengvoerbranche in Duitsland blijft vooralsnog relatief sterk versnipperd. Dat stelt de Duitse varkenshoudersorganisatie ISN vast.

Het aantal ondernemingen is in vergelijking met bijvoorbeeld de slachterijsector aanzienlijk groter. De onderlinge competitie is navenant intensiever en dat is in principe voordelig voor de boeren. Niettemin is ook in de mengvoerindustrie de afgelopen jaren sprake geweest van een concentratietrend.

Sinds 2006 is het aantal ondernemingen afgenomen met een kleine 9 procent. Dat komt erop neer dat er per vorig jaar nog 330 bedrijven actief waren. De tien grootste van deze bedrijven hebben inmiddels een marktaandeel van 55 procent.

De veruit belangrijkste afnemer van mengvoer is de varkenshouderij. Van de door deze tien toppers vorig jaar geproduceerde 11,5 miljoen ton ging niet minder dan 8,9 miljoen ton naar de varkenshouders. Het varkensmengvoervolume is de afgelopen jaren bovendien gegroeid, niet òndanks het hoge prijsniveau van 2008 en 2009, maar juist als gevolg daarvan, aldus de ISN.

Veel boeren hebben namelijk van de hoge prijzen geprofiteerd door hun graan aan de mengvoerfabrikanten te verkopen in plaats van er zelf mengvoer van te maken. Deze strategie heeft mede te maken met de structuurontwikkeling in de varkenshouderij. Op grote bedrijven bindt de eigen mengvoerproductie vaak te veel vermogen. Tevens vergt het arbeidskracht. Over het geheel genomen is aankoop daardoor organisatorisch voordeliger, signaleert de ISN.

Een andere factor die bijgedragen heeft aan de groei van de mengvoerproductie is de uitbreiding van de vleesvarkenshouderij in het noordwesten van Duitsland, dat wil zeggen primair Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Zo bekeken blijkt er sprake van een wisselwerking. De grootste mengvoerfabrikanten, zoals bijvoorbeeld Agravis Raiffeisen en ook het Nederlandse Forfarmers zitten met hun productievestigingen namelijk in juist dit deel van Duitsland wegens de sterke varkenssector en de goede verkeersinfrastructuur (havens en wegen). Zowel de varkenssector als de mengvoerindustrie in dit deel van de Bondsrepubliek bouwen daardoor hun positie verder uit ten koste van de concurrentie in met name het Oosten en Zuiden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  oplichters

  helemaal mee eens (leven de consentratie) ik betaal mijn eigen kaartje wel voor de zwarte cros de zelfde manier van werken als de DSB bank groote feeste en sport clubs sponzeren en eigen klanten bedonderen met zeer slecht rot voer oplichters

 • no-profile-image

  Leve de

  In Nederland heeft de concentratie tot niets geleid. De 5 groten verkopen het voer voor dezelfde prijs als de 70 kleinere. Hoezo schaalvoordeel ? De schaalwinst wordt weggegeven aan absurde lonen aan voeradviseurs van 5000 euro en meer per maand. De directie profiteert natuurlijk ook mee en het resterende voordeel steken ze in miljoenen verslindende marketing en boerenfeesten als opgetuigde relatiedagen en zwarte cross. Enfin de boeren willen kennelijk niet anders.

 • no-profile-image

  Tante Riekie

  Wat heb jij tegen de Zwarte Cross? Ji hoeft zeker al niet te komen .Kom je toch dan moet jij mij alleen ronddragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.