Home

Achtergrond 211 x bekeken

Duitse actie zorgt voor nieuwe onrust

Duitsland heeft vrij onverwacht het speculeren op staatsobligaties en schuldpapier van tien banken en verzekeringsinstellingen deels aan banden gelegd.

De Europese Centrale Bank (ECB) kocht deze week schuldpapier van landen waar de markt weinig vertrouwen in heeft en waarvan de rentes dus snel opliepen.

Speculanten lijken de volumes die de ECB heeft geabsorbeerd als onvoldoende te beoordelen. De waarde van de euro daalt opnieuw ten opzichte van de Amerikaanse dollar en het Britse pond. Een euro is nu circa 1,23 dollar waard, tegen 1,44 dollar begin dit jaar. Om wat perspectief toe te voegen: op het dieptepunt in oktober van het jaar 2000 was de euro slechts 0,82 dollar waard.

Het Geneefse International Center for Monetary & Banking Studies is in een rapport opmerkelijk monter over de koersdaling van de euro. Omdat de rest van de wereldeconomie verder groeit, kan de export dankzij de lage waarde van de euro de economieën van de Eurozone uit het slop trekken. Daar staat tegenover dat de schulden, ook als de ECB ze opkoopt, vroeg of laat zullen moeten worden terugbetaald.

Staatsbank ABN Amro maakte donderdag bijvoorbeeld bekend voor 1,5 miljard euro aan Grieks schuldpapier op de balans te hebben. Royal Bank of Scotland en zakenbank Merrill Lynch verwachten dat de euro rond het einde van het jaar nog altijd rond de 1,20 dollar beweegt. De Franse bank BNP Paris denkt dat pariteit met de dollar begin 2011 mogelijk is, meldt persbureau Bloomberg.

Het gebrek aan vertrouwen stuwt de Euribor en Libor-rentes. Bedrijven met een variabele rente moeten dus relatief snel meer betalen. De 3 maanden Euribor staat overigens nog altijd op een bijzonder laag niveau van 0,692 procent.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.