Home

Achtergrond 305 x bekeken 1 reactie

Duits instituut vindt nieuwe stof tegen phytophthora

Een werkzame stof die wordt gewonnen uit bospaddenstoelen bestrijdt de aardappelziekte phytophthora.

De werkzame stof is ontdekt door het Duitse onderzoeksinstituut Leibniz Institut für Bioch in Halle.

Onderzoekers van het instituut hebben uit de bospaddenstoel Hygrophorus oxocrotonat-vetzuren gewonnen. De stoffen gaan de kieming van de phytophthora-sporen tegen. Volgens de onderzoekers werkt de stof ook in kleine concentraties. De stof is getest in reageerbuizen en op aardappelplanten die waren aangetast door phytophthora.

Het instituut hoopt dat de ontdekking kan leiden tot een nieuw bestrijdingsmiddel tegen phytophthora. De ontdekking van de nieuwe werkzame stof is gedaan door Norbert Arnold van het instituut, schrijft Profil, een Duits tijdschrift voor gewasbescherming op zijn website. Het was Arnold opgevallen tijdens wandelingen in bossen dat de Hygrophorus er vrijwel nooit ziek bij stonden of werden aangetast door parasieten.

Arnold en andere onderzoekers van het instituut hebben vervolgens de juiste stoffen uit de bospad­denstoel gehaald. Volgens Arnold produceren de bospaddenstoelen een aantal stoffen die bacteriën en ziekmakende schimmels op een afstand houdt.

Volgens het PPO word de veroorzaker van phytophthora steeds agressiever, meldt het onderzoeksinstituut op Kennisakker. "De cyclus wordt korter en er kan een snellere uitbreiding van de epidemie optreden als niet wordt ingegrepen. Bestrijding van phytophthora in de teelt van aardappelen vraagt daardoor steeds meer aandacht."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan Koenraadt

    Fijn om dit bericht te lezen,ik hoop dat hiermee een goed biologisch middel tegen schimmels en bacterie voor ons beschikbaar kan komen.
    Ik hoop nog meer toelichting te ontvangen.

    Bij voorbaat bedankt

Of registreer je om te kunnen reageren.