Home

Achtergrond

Dringend vereiste toelating voor middel op bonenzaden

Het gewasbeschermingsmiddel Pyristar 250 CF heeft een dringend vereiste toelating gekregen van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Het middel wordt gebruikt voor de behandeling van bonenzaden om aantasting te voorkomen door maden van de bonenvlieg.

De toelating van Pyristar geldt van 12 mei tot en met 30 juni, meldt het Ctgb. "Een tijdelijke toelating van een dringend vereist gewasbeschermingsmiddel heeft tot doel de sectoren en de industrie de tijd te geven om tot een structurele oplossing te komen."

De dringend vereiste toelating is aangevraagd door LTO Groeiservice. Het middel wordt op de markt gebracht door Makhteshim-Agan, zegt medewerker Olaf van Campen. "We hebben een toelating om het middel te gebruiken, maar dat mag alleen op zaad dat wordt geëxporteerd. We zijn blij dat LTO Groeiservice de dringend vereiste toelating heeft aangevraagd en dat het Ctgb dat heeft verleend."

Van Campen hoopte dat de toelating vorige maand geregeld zou zijn. "Nu is het zaaiseizoen al ver gevorderd. Maar het Ctgb heeft het zo druk dat de toelating niet eerder kon worden verleend."

Volgens Van Campen streeft Makhteshim-Agan naar een toelating die ook geldt voor zaad dat in Nederland wordt gebruikt. "Dat is de beste oplossing om problemen met de maden van de bonenvlieg te voorkomen."

Pyristar heeft als werkzame stof chloorpyrifos en mag worden gebruikt als zaadontsmettingsmiddel bij diverse bonensoorten.

Of registreer je om te kunnen reageren.