Home

Achtergrond 239 x bekeken

Draagvlak fusie zoeken

Telers van ZON en Fruitmasters denken verschillend over de prijs. Beide veilingen zijn verrast dat in de fusiegesprekken geen overeenstemming te vinden is tussen de telersgroepen.

De Betuwse zachtfruittelers willen vasthouden aan de individuele uitbetaalprijs, terwijl hun Limburgse collega’s gezamenlijk de opbrengst van de afzet verdelen. Twee gangbare modellen waarvoor wat te zeggen valt, maar die in een fusie-organisatie echt niet samengaan.
De vraag rijst nu of Fruitmasters en ZON dit niet eerder hadden moeten voorzien. Het afzetmodel past bij de cultuur van de veilingen. Je kunt niet zomaar overschakelen naar een ander afzetmodel.

Het fusieproces wekt nu de indruk verder te struikelen. Eerder blokkeerde een groep ZON-telers de goedkeuring voor de jaarcijfers om de eis bij te stellen de bijzondere reserve uit te keren voor de fusie tot stand komt. Ook eisten ze meer inbreng in de gesprekken voor een fusie. Daarmee wekken beide directies, bestuur en raad van commissarissen de indruk onvoldoende in contact te staan met de basis, namelijk de telers. Een andere conclusie is mogelijk ernstiger. Dat de telers bewust in hoog fusietempo gedwongen werden tot een ander afzetmodel. De peiling onder leden nu valt te prijzen. De directies moeten draagvlak zoeken bij telers. De vraag is alleen of het niet te laat is.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.