Home

Achtergrond 180 x bekeken 1 reactie

Donner: aanpak kinderarbeid gaat om kip en ei

De aanpak van kinderarbeid wereldwijd is volgens minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) een verhaal van "de kip en het ei''.

Zowel onderwijs als armoedebestrijding is daarbij volgens de demissionair CDA-bewindsman van belang. "Ouders perspectief op werk geven en kinderen naar school. Als kinderen ook op school een warme maaltijd krijgen, helpt dat de ouders al enorm'', aldus Donner voordat maandag de internationale conferentie tegen kinderarbeid in Den Haag begint.

Volgens Donner is in landen met kinderarbeid te zien dat jongeren als goedkope arbeidskrachten gaan concurreren met volwassenen, die vervolgens een lager salaris moeten accepteren. Daardoor worden ouders weer gedwongen hun kinderen ook te laten werken om te zorgen voor genoeg inkomsten voor het gezin. Terwijl het in de ogen van de minister een vereiste is voor een land dat economisch sterker wil worden, dat kinderen goed geschoold worden.

De internationale arbeidsorganisatie ILO, een VN-organisatie waarin overheden, werkgevers en vakbonden zitten, heeft Donner gevraagd de conferentie tegen kinderarbeid te organiseren. Aan de tweedaagse conferentie op 10 en 11 mei doen ongeveer tachtig landen mee. De bedoeling is concrete afspraken te maken die moeten leiden tot uitbanning van de ergste vormen van kinderarbeid in 2016. Op de slotdag, dinsdag, zal ook koningin Beatrix aanwezig zijn.

De ILO trok dit weekeinde aan de bel. In de wereld werken naar schatting 215 miljoen kinderen onder vaak erbarmelijke omstandigheden in bijvoorbeeld de mijnbouw of prostitutie. Wereldwijd is het aantal kinderarbeiders iets gedaald. Maar in sommige regio's, zoals ten zuiden van de Sahara in Afrika, gaat het juist de verkeerde kant uit. Donner noemt het positief dat ook vertegenwoordigers van landen uit dit soort regio's naar de conferentie komen om kinderarbeid aan te pakken.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Leen

    Wat je er ook bij betrekt, geboortebeperking werkt het best.

Of registreer je om te kunnen reageren.