Home

Achtergrond 174 x bekeken

Doden door Israëlische bestorming hulpkonvooi

Het Israëlische leger heeft maandagochtend vroeg zes schepen met pro-Palestijnse activisten bestormd.

Bij de actie kwamen veertien tot zestien mensen om het leven, meldden Israëlische media. Het leger heeft bevestigd dat meer dan tien activisten zijn omgekomen.

Het schip maakte deel uit van een internationaal konvooi, dat zondag uit Cyprus was vertrokken. De in totaal zevenhonderd activisten wilden 10.000 ton hulpgoederen naar de Gazastrook brengen. Het Israëlische wilde het "illegale'' hulpkonvooi stoppen. Commando's lieten zich vanuit helikopters op het dek zakken, waarna er werd geschoten.

De activisten melden dat het leger direct met scherp begon te schieten. Israël stelt dat de activisten eerst het vuur openden, waarop de commando's reageerden. Het leger zegt ook de activisten te hebben gewaarschuwd niet naar Gaza te gaan. De schepen hadden in de Israëlische havenstad Ashdod moeten aanleggen, waar de lading gecontroleerd kon worden.

De Turkse regering reageerde woedend op de Israëlische aanval. In het konvooi bevonden zich Turkse schepen. Ankara waarschuwde voor "onherstelbare gevolgen''. In Istanbul verzamelden zich demonstranten voor de deur van het Israëlische consulaat. Ze probeerden de diplomatieke post te bestormen, maar werden tegengehouden.

Ook de radicale Palestijnse beweging Hamas, die de macht heeft in de Gazastrook, reageerde furieus. De beweging riep Arabieren en moslims op om "in opstand te komen'' voor de Israëlische ambassades in de wereld. De zegsman van Hamas gebruikte het woord intifada, opstand van de bevolking tegen de bezetter. In het verleden zijn er in de door Israël bezette gebieden twee intifada's geweest.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.