Home

Achtergrond

Derde woensdag mei: Verantwoordingsdag

Woensdag is het in Den Haag Verantwoordingsdag, vroeger ook wel 'gehaktdag' geheten.

Het kabinet en de Algemene Rekenkamer bieden hun terugblik op 2009 aan in de Tweede Kamer, die er donderdag met het kabinet over zal debatteren.

De derde woensdag van mei is sinds 2000 de tegenhanger van Prinsjesdag in september. Op Verantwoordingsdag verdedigt het kabinet het beleid van het jaar ervoor, waarvoor op Prinsjesdag in het jaar dáárvoor de begroting is gepresenteerd. Van kabinetszijde en van de Rekenkamer levert dat stapels rapporten op.

De Rekenkamer keurde dinsdag al de jaarrekening van het Rijk goed, maar was wel kritisch over een aantal punten, onder meer over de informatievoorziening van het kabinet aan de Kamer. Ook wordt van veel subsidies en uitgaven nooit bekeken of ze het gewenste effect hebben gehad.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.