Home

Achtergrond 183 x bekeken

"Denen exporteren salmonella-kuikens"

Deense pluimveehouders verkopen salmonella-besmette vleeskuikens naar verwerkers in het buitenland en ontlopen op die manier de problemen die de in vergelijking met de rest van de EU scherpere binnenlandse eisen zouden veroorzaken.

Deense pluimveehouders verkopen salmonella-besmette vleeskuikens naar verwerkers in het buitenland en ontlopen op die manier de problemen die de in vergelijking met de rest van de EU scherpere binnenlandse eisen zouden veroorzaken. Die aanklacht uit de pluimveehoudersorganisatie De Frie Producenter (de vrije producenten) in de Deense media.

Reden voor het aankaarten van de kwestie is dat Denemarken naar een speciale salmonellastatus streeft in de EU, maar daar tot dusver nog geen succes mee heeft omdat Brussel tegenstribbelt.

Woordvoerder Gunder Jensen betitelt het genoemde afzetgedrag als huichelachtig. Volgens hem zijn het voortdurend dezelfde mesters die salmonella-problemen hebben en zouden deze bedrijven moeten worden gesloten. ”Dat men op deze manier de hand boven het hoofd van de slechte producenten houdt raakt de hele sector. De goede producenten en de slachterijen zijn er de dupe van.”

Federatie Landbrug & Fødevarer (LF) kan zich er daarentegen niet over opwinden. ”Dit is gewoon vrije handel,” aldus de bond.

Of registreer je om te kunnen reageren.