Home

Achtergrond

Deal met Mercosur kan funest uitpakken

Ad Leijten vreest dat een handelsovereenkomst met Mercosur op agrarisch terrein zeer schadelijk uitpakt voor EU-landen. Bovendien wijst hij op de rol van de Europese Commissie.

Wat betreft onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst van de EU met de Zuid-Amerikaanse douane-unie Mercosur, wordt de inbreng door de Europese Commissie gebaseerd op een onderhandelingsmandaat van 2004.

Dit gaat betekenen dat de Europese Commissie aan het werk kan hiermee zonder voorafgaande instemming van de EU-ministerraad. De vraag rijst of de Commissie wel eerst hiervoor groen licht dient te verkrijgen van het Europees Parlement.

Gewaarschuwd wordt voor de funeste gevolgen van een overeenkomst voor de EU op agrarisch terrein. De productie in de EU van rund-, varkens-, pluimveevlees, tarwe, citrus, knoflook, suiker en ethanol dreigt fors te moeten inboeten.

Voorts zij gewezen op grote bezwaren tegen het voornemen van de Europese Commissie. Vanuit Frankrijk klinkt weerstand, de Spaanse regering daarentegen zet zich erg in voor heropening van de onderhandelingen met Mercosur. Zelfs lijkt misbruik te worden gemaakt van het Spaanse voorzitterschap van de EU-ministerraden.

Waarom is niet eerst gewacht op de uitkomsten van de studie over de voor- en nadelen van een overeenkomst met Mercosur?
De Europese boerenorganisatie Copa Cogeca meldt: ”De Europese Commissie gaat met de heropening van deze onderhandelingen politiek foute signalen afgeven. Bij WTO-partners zal de indruk worden gewekt, dat de EU minder waarde hecht aan een akkoord inzake de sedert eind 2001 slepende Doha-ronde.”

”Bovendien heeft een akkoord met de Mercosur-landen nadelige gevolgen voor export naar de EU van agrarische producten van arme landen”, verklaart de boerenorganisatie Copa Cogeca verder. ”Voorts brengt zo’n handelsakkoord uitbreiding van de intensieve veehouderij met zich in Mercosur-landen. En dit leidt tot nog verdere ontbossing in de Mercosur-landen.”

Ad Leijten is actief voor de VVD en voormalig bestuurslid van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.