Home

Achtergrond 509 x bekeken 6 reacties

De rodedieselrakkers van het CDA

Het CDA schaft geniepig de rode diesel af, zo blijkt uit analyses van planbureaus.

Over het gemak waarmee linkse partijen boerengeld aanspreken voor natuurontwikkeling, heb ik me opnieuw hogelijk verbaasd op het Nationaal Verkiezingsdebat Landbouw en Natuur, dinsdagavond in Den Haag. PvdA, GroenLinks, SP, D66 en PvdD zien in dat de natuurplannen meer geld kosten dan er is, en willen dat nu weghalen uit de Brusselse inkomenstoeslagen voor boeren. Wat is politiek toch een mooi en makkelijk vak, als je vrijelijk over andermans geld meent te kunnen beschikken!

CDA geeft rode diesel op

Voor dat ik verder ga met het ‘groen’ in dit debat, eerst iets over ‘rood’, namelijk de rode diesel. Het CDA wil de verlaagde accijns voor landbouwdiesel afschaffen. Nee, dat staat niet in het verkiezingsprogramma, en dat zegt ook geen enkele CDA’er in verkiezingsbijeenkomsten, maar het staat wél in de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma's die de planbureaus CPB en PBL hebben gemaakt. Het CDA wil de rode diesel afschaffen en haalt daarmee 200 miljoen euro extra binnen.

Geniepig

De christendemocraten hebben zich naar buiten toe altijd als de beschermheilige van het accijnsvoordeel opgeworpen, maar ze zijn een beetje geniepig toegetreden tot de horde van rodedieselrakkers van PvdA, D66, GroenLinks en PVV.

Atsma wist van niets

Joop Atsma, de belangrijkste landbouwwoordvoerder van de CDA-Kamerfractie, trof ik gisteravond in Den Haag aan in grote staat van verlegenheid. ,,Ik wist er niets van”, zei Atsma. Volgens hem was de hele fractie niet gekend in het partijvoornemen om de rode diesel op te heffen. Hij zei dat hij er zich in ieder geval tegen zal verzetten. Het rodedieselplan moet weggepoetst uit de CDA-voornemens. Het CDA draait dan dus ook met de analyses van de planbureaus, wat precies is wat Balkenende de PvdA verwijt. Het CDA maakt het hiermee de VVD nóg makkelijker om boerenstemmen naar zich toe te lokken.

Duidelijke links-rechtsscheiding

Terug naar het verkiezingsdebat over landbouw en natuur. Het verscherpte de duidelijke scheiding tussen linkse en rechtse partijen. Wat dat betreft is het voor boeren dit keer niet zo moeilijk een keuze te maken. PvdA, GroenLinks, SP, D66 en de dierenpartij maken goede sier met de natuuraanleg op boerenkosten en willen de ‘bio-industrie’ inkrimpen of zelfs beëindigen. VVD, CDA en SGP zijn voor landbouw, voor het EU-landbouwbeleid en voor de intensieve veehouderij. ChristenUnie en PVV pendelen een beetje tussen die twee blokken heen en weer. Moeilijk genoeg straks voor regeringsvorm, maar Joop Atsma weet al wat het CDA wil: met VVD en een bijgeplamuurd D66.

Foto

Henk Dokter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  alex

  waarom is er nog steeds geen agrarische partij?! denk dat we alles met elkaar aardig wat stemmen kunnen bewerkstellen! we moeten onszelf in zowel NL als EU profileren, profileren moet je ook durven... we kunnen een voorbeeld nemen aan de franse actie!!!!!

 • no-profile-image

  Han

  Alex. Maak een berekening van het aantal mensen dat zijn huidige >zuil< zal verlaten om de boeren te steunen. het aantal boeren is klein ca. 3 % dan nog wat opa's en oma's zeg 4 % als deze mensen allemaal hun >zuil< inruilen. Dit komt overeen me 6 zetels nu nog enkele zuivelaars en voerboeren 7 - 8 zetels. Ruim gerekend en positief gedacht. Regeren niet of alleen mogelijk na >heel veel water bij de wijn<, zulke wijn is niet meer te zuipen. Betere oplossing laat je stem horen binnen de (boer vriendelijke) partijen en tracht zo mede standers te krijgen, lukt dit niet dan lukt het in Den Haag ook niet. Onthoud één ding de groep die het wel lukt is erg klein (dierenactivisten, milieufreacks etc.) maar schreeuwt heel hard. Zij worden gehoord en boeren schreeuwen niet zijn te netjes en komen dus in de verdrukking.

 • no-profile-image

  daniel

  Dit bericht doet nogal anders vermoeden:

  http://melkquotum.startpagina.nl/prikbord/12182741/joop-atsma-wil-rode-diesel-behouden#msg-12182741

  Maar houdt er sterkte twijfels aan over...

 • no-profile-image

  hansje worst

  Stem dan SGP dat is een boerenpartij.
  Nog een partij erbij is geen oplossing

 • no-profile-image

  Cogito

  De SGP is een boerenpartij. Echter, géén partij voor "holebi"-boer(inn)en en gewone vrouwelijke leden met "beperkingen". Géén partij voor de 21e eeuw, dus.

 • no-profile-image

  kuijpers

  dat is mooi klote straks als dat alles doorgaat wordt alles weer duurder maar als het lang genoeg doorgaat betaalt de burger ook weer mee maar dat weten ze nog niet komen ze wel weer achter als het te laat is en natuur is er meer dan genoeg je moet aleen je ogen open doen natuur kun je niet maken die is er of is er niet of telt 10 % van het nationaal inkomen niet meer mee ,nee als dat zo doorgaat prijzen ze zichzelf uit de markt

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.