Home

Achtergrond

Danish Crown boekt meer winst

Danish Crown heeft in de eerste helft van het lopende boekjaar het resultaat verbeterd. Het Deense vleesconcern haalde netto een winst van ruim 81 miljoen euro. Dat was 21 miljoen euro meer dan in de eerste zes maanden van het voorafgaande jaar.

Dat blijkt uit het door het concern vandaag gepresenteerde interimrapport. De omzet daalde wel, zij het licht met 12 miljoen naar ruim 2,9 miljard euro.

De halfjaarscijfers 2009/10 komen exact een jaar na de lancering van het kostenreductieprogramma DC Future. Volgens directietopman Kjeld Johannesen zijn als gevolg van de sindsdien doorgevoerde maatregelen de kosten per kilo varkensvlees teruggebracht met 4 cent. Tevens stelt hij vast dat het concern ’op alle fronten de concurrentiepositie heeft verbeterd’. Johannesen: ”Het belangrijkst daarbij is dat we op dit moment onze leveranciers ook een marktconforme vleesprijs kunnen geven.”

DC Future draait ook de resterende maanden van dit jaar nog. Aan de eindstreep moet het kostenniveau zijn teruggedrongen met 175 miljoen euro op jaarbasis, los van een slordige 40 miljoen euro die moet worden binnengehaald via de eliminering en verlichting van een aantal ’politiek bepaalde speciale lasten’, waaronder overheidscontrolekosten.

Johannesen is ervan overtuigd dat de doelstellingen zullen worden bereikt. Het moeilijkste punt blijven - vooral door de uitslag van de jongste cao-onderhandelingen in de Deense voedingssector - de loonkosten, waarop in totaal 20 procent dient te worden bespaard. Ook dat doel zal echter uiteindelijk worden bereikt, onder meer door vergroting van de doelmatigheid en verplaatsing van productie naar Duitsland. Op dit moment wordt de tegenslag van de nieuwe cao opgevangen door keurige resultaten bij de vleeswarendochter Tulip en de lage rentekosten, aldus Johannesen.

Of registreer je om te kunnen reageren.