Home

Achtergrond

DNB dringt aan op hervorming pensioenen

De oplopende levensverwachting, de vergrijzing en de aanhoudend lage kapitaalmarktrente zetten de toekomstbestendigheid van pensioenfondsen steeds verder onder druk.

Om de kans op tegenvallers te verkleinen, moeten pensioenfondsen worden hervormd en de verwachtingen over hun prestaties realistischer worden.

Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) in het vandaag gepubliceerde rapport Overzicht Financiële Stabiliteit. DNB waarschuwt daarin dat pensioenfondsen bij ongewijzigd beleid steeds meer moeite zullen hebben om aan hun verplichtingen te voldoen.

Volgens de centrale bank moeten de fondsen zich vooral richten op de waarde van een pensioen op het moment van uitkering. Daarmee worden fondsen aangespoord om de koopkracht van de uitkeringen op peil te houden. Daarnaast wordt het voor deelnemers duidelijker wat ze van hun pensioen mogen verwachten als ze worden geïnformeerd over de reële toekomstige waarde ervan, aldus DNB.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.