Home

Achtergrond 165 x bekeken

Copa-Cogeca wil ombudsman voedselketen

Er moet een onafhankelijke ombudsman komen die continu controleert of de relatie tussen primaire producent en verwerker in balans is.

Dat stelt de Europese brancheorganisatie voor agrariërs en coöperaties, Copa-Cogeca. Zij pleit ook voor aanpassing van het mededingingsrecht.

Volgens Copa-Cogeca zou de ombudsman kunnen opereren binnen een onafhankelijk Europees agentschap voor de handel in voedsel. Dit agentschap zou onder meer kunnen bemiddelen in zaken die tussen agrariërs en hun afnemers spelen. De organisatie zou een rol kunnen spelen bij de aanpak van huismerken, die volgens Copa-Cogeca de positie van agrariërs en verwerkers ondermijnen.

Volgens voorzitter Paolo Bruni zijn consumenten en agrariërs toenemend elkaars bondgenoten. "Boeren in de EU en consumenten hebben beiden te maken met toegenomen wisselvalligheid van prijzen. De marge die de agrariër maakt, wordt steeds verder uitgeknepen."

Volgens Bruni krijgen boeren en tuinders gemiddeld 20 procent van de consumentenprijs. "Tien jaar geleden was dit 30 procent. Een van de redenen is dat boeren en hun coöperaties nu op moeten boksen tegen de enorme koopkracht van een handvol verwerkers en supermarkten."

Wat Bruni betreft wordt het Europese mededingingsrecht aangepast zodat producentenorganisaties, en dan vooral coöperaties, kunnen groeien. Volgens Copa-Cogeca is het Europese mededingingsrecht nu louter gericht op de consument, en wordt de producent niet overwogen.

Of registreer je om te kunnen reageren.