Home

Achtergrond

Controle op afvalhopen begint weer

Onvoldoende afgedekte afvalhopen met uitgelopen aardappelen of uien zijn vanaf 15 april strafbaar.

Keuringsdienst NAK en BQ Support gaan hierop vanaf volgende week intensiever controleren namens het Productschap Akkerbouw (PA). Strafbare afvalhopen kunnen hiernaast op eigen initiatief worden gemeld bij de centrale meldpunten.

De afdekplicht voor afvalhopen is een belangrijke maatregel in de strijd tegen phytophthora in aardappelen en meeldauw in uien. Onafgedekte afvalhopen zijn primaire infectiebronnen.

In 2009 waren van de 766 gecontroleerde aardappelafvalhopen 54 niet of onvoldoende afgedekt, in 2008 gold dat voor 67 hopen. De betreffende telers hebben na een waarschuwing, gele kaart, direct maatregelen getroffen om de afvalhoop onschadelijk te maken. Rode kaarten, tuchtgerecht en geldboetes waren niet nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.