Home

Achtergrond 239 x bekeken 1 reactie

Concurrentie van frites uit België neemt flink toe

Als de industrie in België alle capaciteit zou benutten, kan de sector meer dan 3 miljoen ton aardappelen per jaar verwerken.

De Belgische industrie verwerkt inmiddels 2,9 miljoen ton aardappelen per jaar, zei voorzitter Kees van Arendonk op de ledenvergadering van NAO in Ermelo.

De Nederlandse industrie heeft vorig jaar bijna 3,4 miljoen ton aardappelen verwerkt. "De verwerkingscapaciteit in België komt steeds dichter in de buurt van de Nederlandse."

Van Arendonk: "Door de groei van het areaal in België zijn er veel aardappelen. De Belgapom-notering staat vaak veel lager dan de Nederlandse noteringen. De Belgische industrie kan goedkoop aardappelen inkopen. België is al de grootste leverancier van aardappelproducten in Australië."

Eén reactie

 • no-profile-image

  Romain Cools

  Toch deze bemerking : is het juist te stellen dat de Belgapom notering 'vaak' lager noteert dan de Nederlandse ?
  Ik durf dit te betwijfelen : ten eerste is er een verschil in definitie (grofheid), ten tweede noteert Belgapom de meest gehanteerde prijs en geen vork (met een maximum en minimum) en ten slotte is er ook geen tarrapremie in de prijs inbegrepen. Ook is de Belgapomnotering gelieerd aan Bintje en geen andere (soms duurdere) variëteiten.
  Indien men deze elementen naast elkaar plaatst zullen zowel de Nederlandse noteringen als de Belgapom-notering in lijn liggen met elkaar en de respectievelijke markten waarop ze betrekking hebben.
  Trouwens de Nederlandse en Belgische industrie zijn actief op elkaars grondstofmarkten, ten getuige de talrijke vrachtwagens met aardappelen op de Vlaamse en Nederlandse autowegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.