Home

Achtergrond 1984 x bekeken 2 reacties

Compleet melkveebedrijf in Steenwijk

Nu heeft hij nog een melkveebedrijf in Steenwijk, maar als alles volgens plan verloopt boert Eduard Bomers over een jaar in Canada.

En dan melkt hij geen koeien meer, maar is hij akkerbouwer in de graanprovincie van Canada: Saskatchewan. "Ik ben 45, vrijgezel en dan vraag je jezelf op een gegeven moment af, wat wil je? Als ik nog een keer wat anders wil, dan moet ik dat nu doen." Op het land werken met machines heeft hij altijd al mooi gevonden, net als motorrijden. In Canada is dat goed te combineren met een graanbedrijf. De boerderij in Steenwijk wordt daarom in zijn geheel verkocht, inclusief veestapel, machines en melkquotum.

Het is een mooi melkveebedrijf dat in 1981 nieuw is gebouwd met alle grond, circa 48 hectare, rondom de boerderij. De verkaveling is uitstekend met één vierkante huiskavel. De grond is zandgrond met een voldoende humeuze bouwvoor. De bemaling in deze polder is goed waardoor het nooit te nat of te droog is, aldus de melkveehouder, die behalve gras ook mais teelt.

De ligboxenstal, met krachtvoerautomaten, biedt plaats aan 100 melkkoeien en ruim 70 stuks jongvee. De stal is 29 bij 49 meter en is de afgelopen jaren gerenoveerd en in 2008 voorzien van nieuwe aluminium schuifdeuren. In 2006 is de huisvesting voor jongvee aangepast en in 2003 zijn de grootveeboxen, drinkbakken en mestschuif vernieuwd. In 2007 is de huisvesting voor kalveren gemoderniseerd. De kalveren staan nu in groepshuisvesting en worden automatisch gevoerd met een kalverdrinkautomaat.

De melkstal (DeLaval) is goed, maar niet groot (2 x 6). Er is wel ruimte voor uitbreiding (2 x 7). Nu melkt Bomers nog zo’n 60 koeien. Hij is zijn zwartbonte veestapel al jaren geleden gaan kruisen met Jersey en Fleckvieh omdat hij sterke en makkelijke koeien wilde hebben. De gemiddelde productie is op dit moment circa 8.000 liter met 4,65 procent vet en 3,55 procent eiwit. De melkkoeien zijn ook te koop, evenals de 40 stuks jongvee en het melkquotum dat nog niet is verkocht (440.000 kilo met 4,43 procent vet). Behalve de ligboxenstal is er nog een kapschuur van 12 bij 22,6 meter.

Het kuilvoer en de mais worden opgeslagen in een sleufsilo van 9,7 bij 43 meter, met Bosch keerwanden van 1,05 meter. De vloer is van beton en later voorzien van een asfalttoplaag. Daarnaast zijn er nog twee kuilplaten van 10 bij 50 meter. De mest gaat in een mestbassin van ongeveer 1.200 kubieke meter. Het dek van het bassin is wel aan vervanging toe.

Het machinepark is ook bij de koop inbegrepen. Dit bestaat onder andere uit drie trekkers (Fendt), een sleufkouterbemester, bouwlandinjecteur (Slootsmid), frontmaaier met kneuzer (PZ), maaier (JF), schudder (Niemeiijer) en voermengwagen (Peecon). Het machinepark is niet nieuw, maar wel goed onderhouden, aldus Bomers.

Bij het melkveebedrijf staat een woning met een inhoud van ongeveer 480 kubieke meter. Op de begane grond zijn een ruime, lichte woonkamer met deur naar de tuin, keuken, slaapkamer, douche en toilet. Op de eerste verdieping zijn nog eens vier slaapkamers, een toilet en badkamer De woning is geïsoleerd en heeft dubbel glas.

Het melkveebedrijf staat in de Eesveense Hooilanden, in het buitengebied van Steenwijk. De mooie ligging en prima verkaveling zijn de sterke punten van het bedrijf, zegt melkveehouder Bomers. Steenwijk ligt circa 3 kilometer van het bedrijf. Daar zijn alle benodigde winkels en scholen voor basis en voortgezet onderwijs.

Meer informatie: Ter Heegde & Kuiphuis Makelaars, Henk ter Heegde, 074 - 36 766 88 of 06 - 22 77 55 15, www.terheegdekuiphuis.nl

Foto

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    www.agd.nl

    Compleet melkveebedrijf in Steenwijk.. Nifty :)

  • no-profile-image

    www.agd.nl

    Compleet melkveebedrijf in Steenwijk.. Smashing :)

Of registreer je om te kunnen reageren.