Home

Achtergrond 1 reactie

Chinese partij wil 450 miljoen liter Entremont

Een anonieme Chinese marktpartij wil een contract sluiten voor tien jaar met de Franse zuivelaar Entremont.

Daarmee zou de afname van 450 miljoen liter melk op lange termijn veiliggesteld zijn.

Dat meldt Aebea, de bond van melkveehouders in Bretagne. Aebea had een gesprek met de directie van coöperatie Sodiaal, die al maanden onderhandelt over overname van Entremont. De bond heeft er bij beide verwerkers op aangedrongen om zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen. "Dit biedt een mooie kans voor de regionale melkveehouderij", aldus Aebea. De bond suggereert dat de Chinezen ook interesse hebben om heel Entremont over te nemen.

Ook de bij Entremont betrokken vakbonden bevestigen de Chinese belangstelling. Zij spreken daarbij over een investering van 50 tot 70 miljoen euro. Twee geplande droogtorens zouden bij twee verschillende fabrieken van Entremont moeten verrijzen.

De bonden, die vrezen voor 500 ontslagen, hopen dat met het plan in ieder geval een groot aantal banen behouden kan blijven.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Halbe

    Uit de kranten hier heb ik begrepen dat de vakbonden (CGT) met een chinese investeerder op de proppen zijn gekomen. Zij zijn bang dat er fabrieken dicht gaan als sodiaal Entremont overneemt. Zij heben de 4200 werknemers al opgeroepen het werk neer te leggen.Een chinees met een zak vol geld wel het laatste wat we als melkveehouders nodig hebben. Het débakel van Entremont komt juist doordat een investeerder, de miljardair Albert Frère, zijn geld in de zuivel heeft gestopt zonder kennis van zaken. Door helemaal te gokken op laagwaardige bulk kwam Entremont in de problemen. Nu de poederprijs wat aantrekt zien de bonden ineens weer gouden bergen.

Of registreer je om te kunnen reageren.