Home

Achtergrond 1 reactie

Carré-debat te weinig voor ondernemers

Het was een leuk lijsttrekkersdebat, maar het had meer over ondernemerschap moeten gaan.

Het lijsttrekkersdebat gisteravond vanuit Amsterdam stelde me een beetje teleur. Niet vanwege de locatie waar het plaats vond, want ik mocht er ter plekke bij zijn. Carré biedt een spectaculaire ambiance (maar o, wat zitten die stoeltjes krap!). Rik Nieman wist het debat levendig en toch strak in de hand te houden.
Dat het niet over de landbouw zou gaan wist ik van te voren. Al was het wel interessant geweest als Mark Rutte CDA-voorman Jan Peter Balkenende had geconfronteerd met het CDA-plan om de rode diesel af te schaffen.

Te weinig voor ondernemers

Over landbouw ging het niet, maar eigenlijk ook niet over de economie, hoewel dat wel was aangekondigd. De debatonderwerpen waren toch vooral toegesneden op wat de gewone burger boeit, dus ging het over de woningmarkt, de zorg en de bestedingsruimte van de burgers. Belangrijk, maar ik had graag meer willen horen over hoe de verschillende lijsttrekkers gigantische overheidsbezuinigingen combineren met prikkels voor ondernemers. De ondernemersorganisaties (waaronder LTO) hebben daar onlangs ideeën voor aangedragen en daar zouden politieke debatten óók over moeten gaan.

Roemer en Rutte het best

Ik beperk me verder toch tot een vluchtige indruk van het optreden van de lijsttrekkers. Emile Roemer (SP), die zich voor de eerste keer mat met zeven collega’s, bleef ontspannen en humoristisch overeind. Hij kan het. Mark Rutte (VVD) vond ik ook dit keer de beste, de kijkers ook. Wel een beetje verbazend, want hij verkoopt een verhaal dat een vuilnisman en een bijstandsmoeder niets te lijden hebben onder zijn bezuinigingsplannen, terwijl dat niet erg geloofwaardig is. Balkenende vond ik sterker en overtuigender dan in voorgaande debatten, maar sprankelen wil het echt niet. Toen Rutte hem wegzette als iemand die langs de deuren leurt met politieke woekerpolissen had de CDA-voorman als weerwoord niet veel meer dan ‘’Tsjongejonge’’.

Onkruid in suikerbieten

Job Cohen doet zich vrees ik minder goed voor dan hij in werkelijkheid is. Ook dit keer moest hij een keer passen toen hem cijfers werden gevraagd, maar die had hij tot ieders verrassing wél paraat toen Femke Halsema (GL) ineens met een mond vol tanden stond. Halsema en Pechtold (D66) zijn altijd goed in het debat en ook nu, maar zij trokken zich niet op tot de grotere hoogte waarom deze gelegenheid toch wel vroeg. Van Rouvoet (CU)is me eerlijk gezegd weinig bijgebleven.
Wilders kreeg hoon van het publiek door ieder onderwerp te herleiden tot de massa-immigratie. Begin met de PVV-leider over onkruid in de suikerbieten en binnen een minuut heeft hij gesprek naar zijn eigen en enige thema geleid.

Foto

Henk Dokter

Eén reactie

  • no-profile-image

    boerin

    Krappe stoeltjes. Zegt dat iets over de omvang van de journalist of over het meubilair.
    Mark Rutte heeft makkelijk praten; wat voor ervaring heeft hij met kinderen opvoeden ? En hoe een alleenstaande ouder altijd gebrek heeft aan tijd, geld en rust. Laat hem eerst volwassen worden. Er zijn veel te veel debatten, kijk naar wat de partij en niet de leider in de afgelopen jaren aan daadkracht en prestaties heeft geleverd. De hete brij vooruitschuiven is een laffe daad, beslissen over zaken waar je geen verstand van hebt ook. Wie stuurt een leger de woestijn in; maar het geld/materiaal voor onderhoud is bijna op. Het CDA. Van Rutte verwacht ik niet veel beter, leuk/stoer die snoepreisjes op kosten van de baas/belastingbetaler. Het zal je kapotte kind of echtgenoot maar zijn die baschadigd uit de zandbak wederkeert.

Of registreer je om te kunnen reageren.