Home

Achtergrond

COV positief over export van varkensvlees naar China

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is optimistisch over toegang van Nederlandse vleesbedrijven op de Chinese markt.

COV-voorzitter Jos Goebbels verwacht dat Nederlandse varkensvleesbedrijven binnen enkele weken en op zijn vroegst eind juni varkensvlees kunnen exporteren naar China. Goebbels baseert zijn optimisme op het bekend worden van een voorlopig rapport met de resultaten van de inspectie die de Chinezen eind vorig jaar hebben uitgevoerd bij Nederlandse vleesbedrijven. Volgens het Veterinair Informatiepunt van het Productschap Vee en Vlees willen de Chinezen aanvullende informatie alvorens ze definitief groen licht geven voor export naar China.

De Nederlandse vleessector hecht groot belang aan toegang tot de Chinese markt. Het is een markt met een grote potentie die vooral ook aantrekkelijk is omdat de Chinezen producten als varkensoren en -neuzen afnemen tegen goede prijzen. Dergelijke producten zijn in Europa vaak incourant en er wordt nauwelijks voor betaald. De toegang tot China biedt daarom nieuwe mogelijkheden voor een betere verwaarding van de dieren.

Aan toegang tot de Chinese markt wordt al ruim twee jaar hard gewerkt. De Chinezen volgen echter hun eigen agenda en bepalen het tempo. Het basisprotocol voor export naar China werd in oktober 2008 ondertekend. Het duurde vervolgens tot december 2009 voordat de Chinese inspecteurs kwamen om Nederlandse bedrijven te bekijken. De verwachting was dat de resultaten van die inspecties in februari klaar zouden zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.