Home

Achtergrond

CDA wil brede plantenziektenverzekering

Telers moeten zich kunnen verzekeren tegen plantenziekten en andere plagen.

De overheid moet zich inspannen om samen met de sector zo’n verzekering van de grond te trekken. Dat zegt CDA-Kamerlid Jan Mastwijk. Aanleiding vormen de perikelen rond het aardappelspindelknolviroïde PSTVd en, recent, de Oost-Aziatische boktor. “Ondernemers kunnen er vaak niks aan doen, maar moeten met lede ogen toekijken hoe hun spullen worden vernietigd en de handel stilligt.”De verzekering zou in elk geval de kosten van ruimingen moeten vergoeden. Ook wateroverlast zou onder zo’n brede verzekering kunnen vallen. Overigens bestaat er al wel een brede weersverzekering.Bij PSTVd heeft LNV onlangs, na jaren juridische strijd, aan enkele telers een vergoeding betaald. De schade vanwege de boktor valt volgens LNV onder het ondernemersrisico. Mastwijk wijst erop dat de risico’s door de toegenomen wereldhandel groter zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.