Home

Achtergrond 564 x bekeken 22 reacties

CDA en VVD vinden natuurbeleid bedreigend

CDA en VVD vinden het natuurbeleid "een bedreiging" voor de landbouw.

Kamerleden Ger Koopmans (CDA) en Janneke Snijder-Hazelhoff (VVD) zeiden dat tijdens een verkiezingsdebat gisteravond in Baexem (L).
"De nieuwe minister van LNV moet meer aandacht hebben voor de L, en minder voor de N’", zo bekritiseerde Koopmans zijn partijgenote en huidig LNV-minister Gerda Verburg.

"De voltooiing van de ecologische hoofdstructuur (EHS) moet worden beëindigd in 2018, ook als die niet af is. Dan vervallen de grondclaims", kondigde Snijder aan. Voor aankoop en inrichting van de EHS is er volgens haar een tekort van 2,2 miljoen euro en de VVD wil de hand op de knip houden.

Het CDA wil ook de aankoop voor de EHS verminderen en meer natuurgrond door boeren laten beheren. Koopmans hamerde er op dat zijn partij de aankoop en aanleg van de robuuste verbindingen tussen natuurgebieden wil stilleggen. "Daar is geen enkele financiële dekking voor en er zitten nog grote bezuinigingen aan te komen. We zullen volop moeten snijden in de kosten voor natuur".

Het natuurbeleid bleek een van de grootste zorgen onder de boeren die waren afgekomen op het verkiezingsdebat in Baexem, georganiseerd door Aelmans Agrarische Advisering. De D66-kandidaat Maas Goote, 14e op de kandidatenlijst, pleitte voor onverminderde voortzeting van het natuurbeleid. "Maar dat zult u wel niet graag horen".

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  JP

  Een tekort van 2.2 miljoen euro?????? Ik denk eerder 2.2 miljard.

 • no-profile-image

  Marga Vermue

  Eindelijk verstandige woorden! Niet vergeten moet worden dat landbouw ook veel natuurwaarden heeft en een prachtige inkleuring van ons landschap geeft.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Die Koopmans is inderdaad helemaal niets. Zoals Brabant al zei: verkiezingspraat.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  D66 is tenminste duidelijk . Beter dan het vreselijke CDA dat het één zegt , maar het ander doet

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Opvallend is dat de 100-dagen commissies tot de conclusie kwamen dat er geen besparingen mogelijk zijn op natuur. De werkelijkheid is nl dat er ook relatief weinig geld naar natuur gaat, is vergelijking met de plannen. De meeste natura2000 gebieden kampen met tekorten tot honderden miljoenen, en zolang dat tekort blijft bestaan kost het de provincies en landelijke overheid weinig. De agrarische sector heeft er juist ontzettend last van, niet alleen door grondclaims, maar veel meer nog als gevolg van maximale uitstootniveaus. We zijn een partij nodig die alle projecten die lopen, maar met geldgebrek kampen, per direct annuleert. Waarschijnlijk zal Europa nog wel wat eisen stellen, maar uit de brief van Barosso aan de Minister-President blijkt dat er mogelijkheden zijn voor een ruimere interpretatie van Europese richtlijnen.

 • no-profile-image

  bert

  met de crisis is al duidelijk dat alle landen de regels aan hun laars lappen. kijk maar naar de schulden normen enz.
  waarom moet nederland de eisen over de uitstoot en natuur strak blijven volgen.
  eisen vanuit brussel. de amoniak verhaal is ook een politike keuze. de stikstof uitstoot komt ook van de auto's en fabrieken. en de keus is vooral door de politiek gevallen op de landbouw. en de gezinsbedrijven gaan hierdoor aan kapot.
  tijd om de keuzes aan te passen. de politiek heeft de mond vol over een andere economie dat de energie op een andere manier geproduceert wordt enz. allemaal werkgelegenheid. boeren kapot maken kost werkgelegenheid.

 • no-profile-image

  Demeter

  Hoop wel dat mijn SNL-subsidie een beetje geld voor blijft, anders moet ik ook een baantje voor erbij zoeken.

 • no-profile-image

  johnny

  berouw na slecht beleid

 • no-profile-image

  gert

  Dictatuur van de natuur ,vrij spel voor de natuurorganisaties

 • no-profile-image

  Lex Broere

  Was Koopmans ook niet die CDA-politicus die er verantwoordelijk voor was om de compartimentering van de dierrechten uit de provinciale reconstructiegebieden te halen? Waarbij deze oerdomme beslissing, waar voor gewaarschuwd was, voor een roze invasie verantwoordelijk was in Brabant. Wat de minister van LNV ertoe dwong om dit jaar met onmiddelijke ingang de compartimentering te herstellen. Zullen we maar besluiten niet te luisteren naar het geleuter van deze man nu hij weer met een slecht voorstel komt om de aanleg en aankoop van de robuuste verbindingen tusen natuurgebieden stil te leggen. Zodat we later niet alsnog gedwongen worden, waarschijnlijk voor meer geld, deze belangrijke voorziening voor het natuurbeleid volgens gemaakte afspraken af te ronden.

 • no-profile-image

  Henk

  Gemaakte afspraken en doelstellingen over natuurbeleid,doen bij vernieuwde inzichten niet terzake,bij vernieuwde inzichten worden nieuwe regels geschreven dat geld ook voor Natura 2000 doelstellingen,weg ermee

 • no-profile-image

  Thijs

  Melkveehouder, D66 is net het probleem, het CDA kan het alleen niet redden, er stemmen er te veel voor natuur!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Dirk, wat betreft dat mestdossier: de dames en heren van de Tweede Kamer snappen zelf geen laars van de mestwetgeving. Het is gewoon lachwekkend als ze met z'n allen weer eens gaan vergaderen over deze materie, terwijl ze geen van allen snappen waar ze het over hebben. En dan te bedenken dat dit soort mensen de overheid moet controleren. In een laag-niveau land kan alles.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Patrick, zoek alsjeblieft hulp.

 • no-profile-image

  Ecologische hoofdstructuur boer

  CDA minister gelooft er maar weinig van dat het allemaal niet doorgaat met de EHS .Stuurt die Janez naar huis met een goed en warm gevoel met haar aanpak dmv Natura 2000 .Met Natura 2000 lukt het om haar doel te bereiken in de EHS . Gewoon dood procederen heet dat in vakjargon.Vergunningen weigeren te verlenen en niet de realiteit onder ogen te willen zien .

 • no-profile-image

  Consument

  We weten heel goed dat Ger en Janneke alles doe voor de landbouw om te redden wat te redden is! De crisis is gekomen door al die geld verslinders, zo is de manier van natuurbeheer er een van. Er zijn mensen die voor het voedsel zorgen en er zijn mensen die het bijna onmogelijk maken! het is zeer triest dat veel mensen nog achter de milieuholygans aanlopen. En de mensen die voor ons veel te goedkoop voedsel zorgen in de steek laten!

 • no-profile-image

  hans

  Sorry,JP 2,3 miljard is er te kort. En de onderhouds kosten daarvan zijn volgens horen en zeggen ongeveer 115 miljoen op jaar basis, dit komt boven op de jaarlijkse kosten plaatje van 500 miljoen voor onderhoud die er nu al is.

 • no-profile-image

  Patrick

  Goed pleidooi van Gert Koopmans (CDA) en Janneke Snijder-Hazelhoff (VVD), helaas ging het waarschijnlijk alleen om de onzin van al die natuur, en die onzinnige natuurverbindingen. Er was waarschijnlijk te weinig tijd om ook nog even de boeren te vertellen en betogen, dat elk bedrijf het recht heeft tot uitbreiding. Als burgers en omgeving klagen je de krachten moet bundelen om ze door een crisiswet monddood te maken. Als wij in Nederland minderen gaan produceren de hele wereld zal verhongeren. De melkfabrieken een afnameplicht hebben als de boeren meer melken. Dat de hele sector het recht heeft om afzetmarkten te genereren en op te eisen. Dat elk land in de derde wereld verplicht is onze producten af te nemen. Dat boeren vooral moeten blijven klagen want dat trekt zo lekker de aandacht. En dat boeren gezamelijk moeten opkomen voor de BV Nederland zodat de BV Nederland een goede omzet kan draaien. En dat de boer dan een lintje krijgt van de koningin voor bewezen diensten.

 • no-profile-image

  brabant

  Verkiezingspraat meer niet. Dus trap er maar niet in.

 • no-profile-image

  dirk

  Hoe betrouwbaar is Koopman eigenlijk als het er op aan komt Dit hebben we kunnen zien met het mest dossier in de kamer en Koopman zijn gedraai Ik doe op zijn uitspraken toaal niets vind hem zelfs zeer onbetrouwbaar

 • no-profile-image

  ceisdp

  i8b18P pdnzpeedbthk, [url=http://fqdyxdsjnrff.com/]fqdyxdsjnrff[/url], [link=http://apjubjdyrzbr.com/]apjubjdyrzbr[/link], http://zmpbclzycoqc.com/

 • no-profile-image

  oxnmusg

  OMl2Pc gucdieshqysv, [url=http://buxjjqrwzgsz.com/]buxjjqrwzgsz[/url], [link=http://yqsrieybnoww.com/]yqsrieybnoww[/link], http://zljnfgjviqvv.com/

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.