Home

Achtergrond

CBS: economisch herstel ’erg broos’

Het economisch herstel is heel erg broos en onze economie is nog lang niet op het niveau van voor de financiële crisis.

Dat zegt Symon Algera, hoofd conjunctuur bij het Centraal Bureau voor de Statistiek, in een toelichting op de nieuwste cijfers over de economische groei. ”Het banenverlies houdt aan”, zei Algera. Hij ziet nog geen herstel op de arbeidsmarkt.

De economische groei is 0,2 procent als het eerste kwartaal van dit jaar wordt vergeleken met die van het vierde kwartaal van afgelopen jaar, maar slechts 0,1 procent als gekeken wordt naar dezelfde periode vorig jaar. De oorzaak van de groei is ”eenzijdig” toe te schrijven aan de export van goederen, die gestegen is al gevolg van de groei van de wereldhandel en dus niet aan bestedingen door de consument of investeringen door bedrijven.

Die investeringen lieten ook in het eerste kwartaal nog steeds een krimp zien. De bezettingsgraad van de bedrijven geeft aan dat de benutting van machines en andere apparatuur nog ver beneden het niveau ligt van voor de crisis.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.