Home

Achtergrond 166 x bekeken

Brown blijft mogelijk premier

Hoewel zijn partij bij de Lagerhuisverkiezingen flink heeft verloren, blijft Gordon Brown mogelijk toch premier.

Hij krijgt als eerste de kans een regering te vormen die de steun van de meerderheid van de Britse Tweede Kamer heeft. Aan Browns karakter zal het niet liggen. De 59-jarige Schot geldt als een straatvechter die niet snel opgeeft en er alles aan zal doen te voorkomen dat hij de kortstzittende naoorlogse premier wordt.

Brown is meer van de inhoud dan de presentatie. Hij bijt nagels en zijn pakken zitten vaak slecht. Hij is berucht om zijn woedeaanvallen tegen medewerkers. Zijn donderpreken worden ook wel de 'haardrogerbehandeling' genoemd.

Brown, in 1951 geboren in het Schotse plaatsje Kirkcaldy, is de zoon van een dominee. Na zijn middelbare school ging hij in Edinburgh naar de universiteit waar hij afstudeerde in geschiedenis. Eerder was een carrière als rugbyspeler gesneuveld, toen hij bij een incident een oog verloor.

Na werkzaam te zijn geweest als journalist en docent, verwierf Brown, net als de latere premier Tony Blair, in 1983 een zetel in het parlement voor Labour. Het was het begin van een lange concurrentiestrijd tussen de twee.

Toen Labourleider John Smith in 1994 aan een hartaanval overleed, werden Blair en Brown beiden genoemd als zijn opvolger. Het tweetal sloot een deal, waarbij Blair partijleider zou worden en Brown op Financiën zou komen. Blair zou op den duur plaats maken voor Brown.

Toen Labour in 1997 na jarenlange oppositie de macht veroverde, omarmde Brown als minister de 'derde weg' met marktwerking, maar ook in een sterke overheid en gezonde openbare voorzieningen. Intern raakte hij steeds meer in een strijd verwikkeld met Blair, die weigerde plaats te maken als premier. Na zware druk gebeurde dat in 2007 alsnog.

Brown zou nooit een populaire premier worden. In het begin van zijn premierschap stond hij nog hoog in de peilingen, maar na enkele maanden ging het snel bergafwaarts. Met de recessie en het declaratieschandaal in het Britse parlement werd de achterstand op de Conservatieven alleen maar groter.

Browns hoop in de campagne was gevestigd op de economie. De Britten zijn voorzichtig optimistisch over het economisch herstel en dat vertaalde zich in betere peilingen voor Labour. De blunder die hij maakte toen hij een oudere vrouwelijke Labourstemmer bekrompen noemde, bleef hem echter achtervolgen.

Brown en zijn vrouw Sarah hebben samen twee zonen. Een dochter overleed in 2002, na te vroeg te zijn geboren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.