Home

Achtergrond 157 x bekeken

Britten voor verandering kiessyssteem

Een meerderheid van de Britse bevolking wil een verandering van het kiessyssteem zodat alle partijen 'eerlijker' zijn vertegenwoordigd in het parlement.

Dat blijkt uit opiniepeilingen in opdracht van Britse kranten, die vandaag zijn gepubliceerd. In een enquête van The Sunday Times blijkt 62 procent van de ondervraagden voorstander van een systeem van meer evenredige vertegenwoordiging. In een peiling van The Mail on Sunday zegt 60 procent de voorkeur te geven aan evenredige vertegenwoordiging boven het huidige districtenstelsel.

Het districtenstelsel - waarbij alleen de partij met de meeste stemmen in een kiesdistrict een zetel wint - werkt in het voordeel van de twee grote partijen, Labour en de Conservatieven. De Liberaal-Democraten, die vaak als tweede of derde eindigen in een kiesdistrict, komen er qua zetelaantal altijd bekaaid af.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.