Home

Achtergrond

Britten: aantal bloederkalveren wordt onderschat

De Britse organisatie van rundveehouders National Beef Association (NBA) vreest dat het aantal gevallen van bloederziekte bij kalveren flink wordt onderschat.

Volgens de NBA herkennen veel veehouders de ziekte niet en melden ze die dus ook niet bij de autoriteiten.

De NBA zegt verrast te zijn door het aantal telefoontjes van rundveehouders die een ongewoon aantal kalveren hebben verloren. In eerste instantie werd daarbij gedacht aan koeien die op hun kalf gingen liggen, andere ongevallen of niet voorziene ziekten. "Toen de verdenking sterker werd, heeft een aantal boeren hun dieren een post mortem onderzoek laten ondergaan. Toen werd ontdekt dat bloederziekte de doodsoorzaak was. De dieren hadden ernstige interne bloedingen maar vertoonden geen tekenen van uitwendige bloeding."

De organisatie raadt alle veehouders aan nauw samen te werken met hun veearts en die direct in te schakelen als zich een ongewoon hoog aantal sterftegevallen voordoet. De NBA wijst er op dat veeartsen een gratis post mortem aanbieden. "Als we daar allemaal gebruik van maken, kunnen we mogelijk vaststellen hoe vaak deze ziekte in werkelijkheid voorkomt."

Of registreer je om te kunnen reageren.