Home

Achtergrond

Britse media verdeeld over opstappen Brown

De aankondiging maandag van de Britse premier Gordon Brown dat hij aftreedt, levert zowel waardering als afkeuring van de Britse pers op. De teneur van de kranten is dat hij zijn tegenstanders de wind uit de zeilen heeft genomen, maar ook dat hij zijn besluit te laat heeft gekomen.

Het besluit effent mogelijk de weg voor een coalitie van de Labourpartij van Brown en de Liberaal-Democraten, die het vertrek van de premier hadden geëist als voorwaarde voor samenwerking. Daarmee zou Labour ondanks een flink verlies bij de parlementsverkiezingen van donderdag aan de macht blijven. Verkiezingswinnaar de Conservatieven, die de afgelopen dagen druk onderhandelden met de liberalen, zou daarmee buitenspel worden gezet.

"Brown steekt de laatste stok in de wielen van de Tories (de Conservatieven) op weg naar de uitgang'', schrijft The Times, die de Conservatieven steunde. The Daily Mirror, die zich achter Labour schaarde, stelt dat de zet van Brown aantoont dat hij nog steeds de "meesterstrateeg'' is. De krant stelt dat Brown zijn tegenstanders een vuistslag heeft toegebracht die zij niet hadden zien aankomen.

Andere commentatoren zijn echter van mening dat Brown te lang aan de macht heeft vastgehouden, waardoor Labour een gevoelige nederlaag heeft geleden bij de parlementsverkiezingen van donderdag. "In heel het land zijn nu duizenden Labouractivisten en verslagen parlementariërs die wensen dat Brown een of twee jaar geleden zijn beslissing had genomen'', aldus The Times. De Financial Times laakte Browns onvermogen om de de gunst van de kiezers te winnen.

Kranten die de Conservatieven steunen, nemen ook de Liberaal-Democraten op de korrel. De liberalen zouden de Conservatieven, met wie ze dagen in onderhandeling waren, hebben verraden. Daily Mail noemt Clegg een "man met twee gezichten'', die van "kingmaker in moordenaar'' is veranderd. Het boulevardblad The Sun spreekt over een "begrafenis van de democratie'', als de liberalen met de sociaaldemocraten, die een fikse verkiezingsnederlaag leden, in zee gaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.