Home

Achtergrond 359 x bekeken

Brandende hooiberg in het Limburgse Landgraaf

De brandweer trekt met shovels een partij brandend hooi uit elkaar in het Limburgse Landgraaf.

De brand in de hooiberg van 2.000 kubieke meter werd donderdagavond ontdekt. De brandweer rukte met groot materieel uit en kreeg hulp van drie Duitse brandweerkorpsen. Omdat het niet lukte de brand te blussen, is besloten het hooi gecontroleerd uit te laten branden. Volgens de eigenaar zou de brand zijn aangestoken, maar de brandweer kan dat niet bevestigen. Foto Rob le Noir

Belangstellenden krijgen uitleg over de nieuwe vergistingsinstallatie van Greenlake Systems in het Brabantse Lierop. De zogeheten Compact Plus biogasinstallatie is de eerste vergister met een betonnen ring die dient als meng- en hydrolyseruimte. Vanuit deze ring voedt een vacuüm-druk-tank de vergister. Het systeem is gepatenteerd door Biogasplussystems. De installatie in Lierop vergist jaarlijks ruim 15.000 ton, waarvan onder meer 7.500 ton varkensmest. De vergister kan op jaarbasis 1.200 kilowattuur produceren. Foto John Claessens

Tulpenkweker Erik de Wit controleert de waterdrukmeter op zijn beregeningsinstallatie. Hij beregent de tulpen op dit perceel in Swifterbant in Flevoland voor de tweede keer dit voorjaar. "Tulpen moeten iedere week water hebben. Het is hier al meer dan een week schraal weer. Daarom zet ik de beregeningsinstallatie weer aan. Anders gaat het opbrengst kosten." De Wit constateert dat het groeiseizoen bij de tulpen een week tot tien dagen achter loopt bij andere jaren. "Het kan zijn dat we later gaan oogsten. Maar als juni ook een schrale maand wordt, valt de oogst eerder. Dat gaat ten koste van de opbrengst. Maar we hebben dan wel meer kans op hogere prijzen voor de tulpenbollen." De Wit woont in Bovenkarspel in West-Friesland in de provincie Noord-Holland. Hij huurt 40 hectare land in Flevoland voor de tulpenteelt. "Het is hier jonge grond. Dat zie je terug in hogere opbrengsten. Bovendien zijn de percelen in Flevoland groot en uniform. En in het verkeer heb je met grote machines weinig hinder van obstakels langs de weg." Foto Axipress

Een medewerkster van Berrybrothers plukt rode bessen van het ras Junifer in het Limburgse Roggel. In het kasdeel is door stoken gezorgd voor vervroeging. Die strategie lijkt goed uit te pakken. De prijzen lagen deze week rond de 3 euro per 150 gram. "Dat zijn goede prijzen", zegt Albert van Zuilen. De laatste weken van het bewaarseizoen waren ook al goed. Berrybrothers zet verder bessen af van andere telers. Naast buitenteelt heeft het bedrijf 2 hectare glasteelt op twee locaties. Foto Lé Giesen

Mechanisatiebedrijf Hesseling uit het Groningse Oostwold heeft een zwadmaaier voor luzerne omgebouwd tot zwadmaaier voor graszaad. De opdracht kwam van akkerbouwbedrijf Hamster. De machine werd deze week getest door het maaien van weidegras. Half juli moet de machine klaar zijn. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.