Home

Achtergrond

Bouterse op winst bij verkiezingen Suriname

De Mega Combinatie van oud-legerleider Desi Bouterse lijkt de grootste groepering in het Surinaamse parlement te worden na de verkiezingen van dinsdag.

Volgens de voorlopige uitslagen staat de alliantie van Bouterse op 23 zetels.

In vergelijking met de verkiezingen van vijf jaar geleden is dat een forse winst. Het Nieuw Front van president Ronald Venetiaan heeft voorlopig veertien zetels. Circa driekwart van de stemmen is geteld.

Opvallend is het sterke optreden van de A-Combinatie van ex-rebellenleider Ronny Brunswijk. Die groepering lijkt zeven of acht zetels in de wacht te gaan slepen. De A-Combinatie heeft nu vijf zetels in het parlement, de Nationale Assemblee, die 51 zetels telt. Het resultaat van de groepering van Brunswijk is des te verrassender omdat de A-Combinatie in drie van de tien districten niet heeft kunnen meedoen wegens het te laat inleveren van de lijsten met kandidaten.

Ook de Volks Alliantie van parlementsvoorzitter Paul Somohardjo doet het goed. De Volks Alliantie staat voorlopig op zeven zetels. Het is voor Somohardjo van belang dat zijn groepering in ieder geval die zeven zetels vasthoudt. Somohardjo heeft ambities voor het presidentschap. Om een kandidaat daarvoor naar voren te kunnen schuiven heeft een partij zeker zeven zetels nodig.

De president wordt later dit jaar gekozen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.