Home

Achtergrond 1 reactie

Bonden tegen contract voor 45 uur in glasteelt

Vakbonden staan huiverig ten opzichte van werkgeverswensen om een contractvorm voor 45 uur in te stellen.

Wel lijkt er draagvlak om het mobiliteitscentrum een jaar langer open te houden om personeel in de sector te behouden. Dat melden CNV en FNV desgevraagd. De werkgevers willen een nieuwe contractvorm introduceren voor vast personeel. Het gaat om een contract van 45 uur gemiddeld per week, zodat ze grotendeels afstappen van overwerktoeslagen.

Volgens CNV-onderhandelaar John Koudijs is het een vrijwillige regeling, maar kunnen werknemers onder druk gezet worden. "Ik kan me wel voorstellen dat er werknemers zijn die het salaris voor 45 uur vast in het handje willen hebben, maar we zijn er huiverig voor." Volgens FNV-onderhandelaar Gerard Roest is de flexibilisering in de glasteelt ver genoeg doorgevoerd.

Volgens Koudijs staat donderdag een nieuwe overlegronde gepland. Het is wachten op een loonbod. "Werkgevers hebben aangegeven dat er wel wat mogelijk is, maar het is afwachten." FNV wil minimaal een verhoging van 1,25 procent voor vast personeel, omdat minimumloon voor seizoenwerkers al is verhoogd.

Werkgevers willen verder verloven schrappen voor twee extra vrije dagen. Ook dat stuit op bezwaar bij bonden. Het mobiliteitscentrum zal vrijwel zeker dienst blijven doen in 2010. Hiervoor is geld beschikbaar in fondsen, stellen de bonden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Westlander

    De onderhandelaar van de F.N.V is bestuurlid van Het PT Tuinbouw.
    Het bestuur PT Tuinbouw beslist over het mobiliteits geld. Deze bestuurders blijven besturen en onderhandelen tot ze een ons wegen. Alleen van de praktijk van tuinbouwbedrijven en teelt van seizoensproducten en de daarmee noodzakelijke flexibele arbeidsbehoeften, daar hebben ze geen kaas van gegeten. Beide functies hebben ook iets weg van belangen verstrengeling, niet in belang van de agrarische sector, maar van hun eigen functies en inkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.