Home

Achtergrond 260 x bekeken 1 reactie

Bollenteelt de grond uit voor milieu en kwaliteit

PPO Lisse onderzoekt met het project Teelt de grond uit mogelijkheden voor het met minimale emissie van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen telen van bloembollen.

Het los van de grond bollen telen is een manier om te voldoen aan Europese regelgeving op het gebied van oppervlakte- en grondwaterkwaliteit. Dat legt onderzoeker Stefanie de Kool van PPO Lisse, onderdeel van Wageningen Universiteit, uit.

Dit speelt vooral op zandgrond. "Vooral stikstof en fosfaat geven problemen. Het aanpassen van de bemesting blijkt niet effectief genoeg. Daarom onderzoeken we de mogelijkheden hiervoor."

Het ideaal is een gesloten teeltsysteem waarin water wordt opgevangen en opnieuw gebruikt, zodat nutriënten niet in de omgeving terechtkomen. Bovendien worden bodemgebonden ziektes zo vermeden èn vermindert het de onkruiddruk. "We zoeken een winwin-situatie voor telers en milieu. De bollenteelt moet natuurlijk wel rendabel blijven."

De opties binnen het los van de grond telen zijn divers. Echt boven de grond, zoals bijvoorbeeld in goten in de boomkwekerij. Of een systeem met afdekking van de ondergrond, waarin met drains de waterhuishouding wordt geregeld. De waterteelt passeert ook op verschillende manieren, onder meer met stromend en stilstaand water, de revue. PPO zet proeven op in kleine volumes om de mogelijkheden te testen. De teelt op substraatbedden, een antiworteldoek met een laag substraat van 20 centimeter, wordt al door een teler op proefschaal geprobeerd.

Economische meerwaarde is in alle gevallen essentieel, benadrukt De Kool. "Het moet aantrekkelijk zijn voor de ondernemer. Winst op het gebied van kwaliteit en grip op de teelt. We werken in dit project samen met actief meedenkende telers."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Waarom niet werken met het >hydroponic < systeem van NASA? geen grond of ander medium, geen stromend water maar de wortels in damp (mist) waarin voedingszouten zijn opgelost. Infectie kansen minimaal, schoon product, gecontroleerde productie.

Of registreer je om te kunnen reageren.