Home

Achtergrond 181 x bekeken

'Boer verdient betere prijs'

Grote verwerkers, handelaren en supermarktketens moeten meer inzicht geven in hun marktaandeel en verkoopcijfers.

Ook dient er een wereldwijde instantie te worden opgericht die speculatie op agrarische grondstoffen voorkomt. Die voorstellen staan in een rapport van het Europees Parlement over het functioneren van de voedselketen. Kern van het verslag, opgesteld door rapporteur en voormalig milieu-activist José Bové, is dat boeren een betere prijs moeten krijgen. Nu blijft te veel geld aan de strijkstok van handel en industrie hangen.

Tijdens een hoorzitting in Brussel gaf Bové aan het onbegrijpelijk te vinden dat de kostprijs van graan slechts 5 procent uitmaakt van de verkoopprijs van een stokbrood. En een kilo appels kost in de supermarkt 2 euro, terwijl de teler maar een paar cent krijgt. Die weeffout in het systeem stort boeren in de afgrond, aldus Bové.

Deskundigen van de Verenigde Naties en de Britse Cardiff University gaven de Europarlementariër op hoofdlijnen gelijk en pleitten voor strengere regelgeving om de macht van supermarkten aan banden te leggen. Algemeen secretaris Xavier Durieu van Eurocommerce, de Europese koepelorganisatie van retailers, vindt dat de schuld ten onrechte bij supermarkten wordt gelegd.

Of de voorstellen van Bové tot regelgeving leiden, is nog onbekend. Daarvoor moet het Parlement zich in meerderheid achter zijn plannen scharen, waarna ook de Europese Commissie steun dient te verlenen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.