Home

Achtergrond 17 reacties

Boer in Nieuw-Zeeland veel zakelijker

Onlangs hebben we als Huizing Harvest Nieuw-Zeeland bezocht. De kiwi’s zijn zakelijker dan de Nederlandse boeren. En het hoeft allemaal niet zo luxe te zijn.

Nieuw-Zeeland is Europa, maar dan mooier! Qua natuur dan. Alles kun je er vinden in een kort tijdsbestek. Van bergen, gletsjers, droge vlaktes en geisers tot bosrijke gebieden, gele stranden, regenwoud en helderblauwe meren. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de verschillende (micro)klimaten die er zijn.

Op het Zuidereiland was het fris, hoewel het al voorjaar was en de zon volop zijn best deed. Hoe verder naar het noorden hoe aangenamer de temperatuur werd. Ook niet zo heel gek, als je bedenkt dat het noorden van Nieuw-Zeeland een heel stuk dichter bij de evenaar ligt.
Nieuw-Zeeland is echt een land van uitersten. Dat blijkt ook uit de neerslagverdeling: gemiddeld tussen de 600 en 1.500 millimeter, maar er zijn ook gebieden die over het jaar verdeeld 8.000 millimeter te verwerken krijgen! Daar tegenover staat ook weer een gebied dat bij zo’n 300 millimeter blijft steken.

Boer neemt genoegen met weinig

Wat meteen opviel aan de Nieuw-Zeelandse veehouderij was dat men genoegen neemt met weinig. Hiermee bedoel ik dat de middelen simpel zijn. Er is een overdekte melkstal, variërend van visgraat tot carrousel, dat is een middel waar je niet meer zonder kan met aantallen koeien van 250 tot 1.000 stuks. Daarnaast tref je een woonhuis en misschien nog een schuur voor stalling van de trekker, maar dan houdt het op.

De koeien moeten het doen met het gras in de wei en als ze heel veel geluk hebben, krijgen ze wat brokken in de melkstal. In de winter krijgen ze vaak wat Kale voor extra energie.

De koeien lopen buiten zolang ze op het bedrijf zijn. Dat brengt me bij een groot verschil met de Europese werkwijze: op de meeste bedrijven wordt niet het hele jaar gemolken. In twee maanden worden alle koeien drooggezet, met als gevolg dat ook binnen twee maanden alle koeien weer afkalven. Vanaf ongeveer half augustus begint deze afkalfperiode. Deze duurt dan tot half oktober en dit zijn de echte hoogtijdagen voor de veehouders!

Koeien spuiten heet hangijzer

Hoe krijg je alle koeien tot afkalven binnen zo’n kort tijdsbestek? Hiervoor wordt nogal eens gebruik gemaakt van induced calving. De ‘late’ koeien worden dan ingespoten om ze zodoende eerder af te laten kalven en beter in lijn te laten lopen met de rest van het koppel. Dit moet dan wel geruime tijd voor het afkalven gebeuren, om het risico dat het kalf er iets van krijgt zo klein mogelijk te houden.
Dat deze aanpak een bron van conflicten is tussen veehouders en dierenrechtenactivisten zult u wellicht al wel aanvoelen. Dubieus is in hoeverre het induceren een negatieve invloed heeft op de koe dan wel op het kalf.

De laatste maanden van het jaar zitten de koeien op volle productie, alle kalfjes moeten ondergebracht en gevoerd worden en de koeien moeten weer geïnsemineerd worden, zodat ze volgend jaar weer afkalven rond augustus.

Eind januari, begin februari wordt de druk weer wat minder, de koeien zijn weer op hun retour in de lactatie, de kalfjes zijn wat ouder en brengen wat minder werk mee. Ook gaan ze wel naar een andere locatie om daar op te groeien en na twee jaar terug te komen, vlak voor het afkalven.
Ook de oudere koeien in het gebied rond Invercargill worden vaak weggevoerd naar de run-offs, dit is geleased land waar de koeien kunnen grazen in de wintertijd. Dit gebeurt dan in de periode dat ze droogstaan, vanaf juni ongeveer tot vlak voor het afkalven.

Boeren veel zakelijker…

Een ander verschil tussen boeren in Nieuw-Zeeland en boeren in Nederland is dat het boeren op zich in Nieuw-Zeeland veel zakelijker bekeken wordt. Het is veel minder een way of living dan in Nederland. Men is ook minder plaatsgebonden. Meerdere veehouders die we gesproken hebben zijn in de loop der jaren al eens of zelfs vaker verhuisd met of zonder veestapel om op een andere plek verder te boeren. Het schijnt dat die zakelijke instelling vanaf 1984 opgekomen is, sinds alle landbouwsubsidies zijn afgeschaft.

… maar ook relaxter

De mentaliteit van de kiwi’s, zo noemen de Nieuw-Zeelanders zichzelf, is redelijk relaxed. Ook heel vriendelijk, behulpzaam en bezorgd in vergelijking met Nederland. We werden zelfs een paar keer nagebeld om te horen of we onze bestemming wel bereikt hadden! Luxe is een bijna ondenkbaar begrip, men is gewoon tevreden met veel minder. Het is ook een ons-kent-ons wereldje, tenminste binnen het agrarische. Het is werkelijk waar dat veel veehouders van het Zuidereiland die van het Noordereiland kennen en andersom.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Interessante weblog meneer Nico Huizing. Zo kan het ook!!!... Ach ja, wij nederlanders willen niet voor elkaar onder doen, daar ligt ons probleem. En daarom is de kostprijs (duur land, duur quotum, dure stal, veel krachtvoer en luxe machine's) voor een liter melk de pan uit gerezen, twee tot drie keer zoveel als de Nieuw-Zeelandse kostprijs. Het mooiste is als ge naar de koeien kijkt, zelfs die stralen tevredenheid uit!!!...

 • no-profile-image

  nlkiwi

  ik ben ook veehouder in nz melk 230 koeien maar wij melken met een voorjaars groep en een najaars groep zo kalven we 2 x per jaar en melken dus alltijd door we voeren dan ook niet alleen gras maar ook bierbostel en mais en palm kernel gelukkig kunnen de koeien het hele jaar buiten blijven in ons systeem doen we ook een keer zoveel productie als de kiwi farmers maar ja die willen hun v akantie van 3 maand niet opgeven en dat is dan ook weer de reden waarom de nederlandse farmers hier het veel beter doen !!

 • no-profile-image

  prutser

  NL kiwi, 'de nederlanders zijn veel beter' Wel een beetje arrogant niet? DUTCH ATTITUDE wordt dat ook wel eens genoemd! ook al doe je het beter, dan nog moet je bescheiden blijven als je in een ander land woont als buitenlander volgens mij

 • no-profile-image

  Sybren

  "If you ain't Dutch, you ain't much" wordt hier in Amerika ook wel gezegd over die Hollanders, speciaal die Hollanders die in Dutch communities wonen en meestal ook al van een paar generaties (vooral Californie) vinden zichzelf nogal het summum van de wereld. Ik woon hier in Washington in zo'n soort gemeenschap en gaan ook naar de "Hollandse" (reformed ) kerk en mijn Amerikaanse vrouw ondervind dat gauw eens bij die "Hollandse vrouwen dat die zichzelf wat beter dan de rest voelen. Ik zeg altijd maar van doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg

 • no-profile-image

  boer geit

  men moet doen waar men happy mee is high input or low input ook zijn er genoeg kiwi`s die high input doen en beste resultaten hebben daar hoef men niet direct een nederlander voor te zijn .
  Er zijn genoeg nederlanders die een succesvol low input systeem hebben en daar happy mee zijn.
  Althans de meeste nederlanders streven wel om iets te bereiken.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo denk ik er ook over @Sybren, laten wij maar gewoon doen!!!... Hoe komt dat nou, dat heel veel NLers denken dat ze de betere, of zelfs de besten zijn ??? Voelen zij zich gelukkiger?, door zo te denken en te werken ???. Ik vraag het mij wel eens af (?). Maar van jaloezie heb ik gelukkig geen last en hoop er ook nooit last van te krijgen!!!...

 • no-profile-image

  boerin

  Bescheidenheid is een deugd, maar je moet wel in jezelf geloven en ernaar streven de beste te zijn.

 • no-profile-image

  ron

  Piet, ieder volk in elk land denkt wel dat zij beter zijn als anderen.

 • no-profile-image

  Elevator

  Toch is het in NL . nog het allerbeste boeren .
  Als je eenmaal je bedrijf verkocht hebt in NL . kun je n.l. nooit meer een bedrijf terugkopen in NL.

 • no-profile-image

  Boer

  Ja wij nederlanders zijn super fanatiek. Wij werken ons het apelazerus voor zo'n drie euro per uur zodat het bedrijf doorgegeven kan worden aan de volgende generatie. O en we doen het zoveel beter dan die buitenlanders. De buitenlanders zeggen daar heb je weer zo'n domme hollander. Werkt zich het apelazerus tot hij er dood bij neer valt en de arme stumper heeft nooit tijd gehad om uit te vinden dat er in het leven meer is dan alleen werken. Wie is er hier gek?

 • no-profile-image

  Sybren

  @ Piet. Waarom Nederlanders zo denken?
  Ik weet niet zeker, maar ik denk dat sommige Nederlanders in den vreemde die een bestaan opbouwen en succesvol zijn er erg trots op zijn van wat ze gepresteerd hebben. En als een ander het ook lukt wordt men een beetje jaloers en afgunstig. Natuurlijk geldt dit niet voor alle Nederlanders in het buitenland, maar er zijn er wel aantallen die zo denken en doen.
  @Boerin. Men hoeft niet bescheiden te blijven en zelf vertrouwen moet je ook hebben, zeker dat; maar waarom moet je de beste zijn? Als je het goed doet doe je toch ook goed genoeg? Nietwaar????
  Aanpassen in het buitenland is een must, maar blijf toch ook jezelf. Tenminste dat denkt deze jongen.

 • no-profile-image

  Boer Brok

  Het mooie van Nieuw Zeeland is, is dat je dus met helemaal niks kan beginnen en na jaren hard werken, toch je eigen farm kan hebben. Ja natuurlijk moet je je ook hier aanpassen naar omgeving/omstandigheden. Maar daar kies je voor als je hier heen komt, als je dat niet wilt had je beter in Nederland kunnen blijven. Een "buitenlander" zal je toch altijd blijven, (oftewel een bloody Dutchie! zoals het hier in de buurt wordt genoemd) by the way, Het zou wel mooi zijn als Boerderij het in het juiste jaargetijde plaats, t's hier nu namelijk herfst en de meester farmers zijn de koeien aan het droog zetten

 • no-profile-image

  bam

  Het beginnen van een farm in Holland is ook goed mogelijk. Kijk eens hoeveel stoppers er zijn, die geen opvolger hebben. Ik ben een jonge boer en huur een varkensbedrijf van een ouder paar die geen opvolgers hebben. Ze vinden het maar wat mooi en helpen graag om mij boer te laten worden. Ik verdien geld, koop rechten en zelfs een stukje grond, heb een zeugenstapel en langzamerhand koop ik de gebouwen. Dus sharemilking kun je in Holland ook doen!

  Waar een wil is is een weg.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Blijf jezelf, schrijft @Sybren, zo denk ik er ook over. Natuurlijk moeten wij een doel nastreven, natuurlijk!!!... Maar het moet wel ons eigen doel zijn, wat de persoon in kwestie graag wil, voor de ene is het misschien de beste, voor de andere de mooiste, dat kan (?). Uiteindelijk gaat het om ons persoonlijk geluk/gevoel en het netto-resultaat van onze onderneming!!!... Maar, het belangrijkste vind ik een gelukkige veestapel en een gelukkig team waarmee wij ons geld verdienen om in onze levensbehoeften te voorzien!!!!!..... ''Het is beter rijk te leven dan rijk te sterven''.

 • no-profile-image

  ferdinand harkema

  Je kunt lullen wat je wilt, maar nederlanders kom je toch overal ter wereld tegen. En de boeren die naar Canada, Denemarken, USA, New Zeeland, Portugal, Oostduitsland en noem maar op zijn toch vaak best wel succesvol, een uitzondering gelaten.

  De reden dat veel nederlanders in het buitenland succesvol zijn is volgens mij dat ze meer gedreven zijn. Ze hebben een andere attitude, sommigen noemen dit arrogant of zelf agressief. Je kunt het leuk vinden of niet maar het helpt velen wel om vooruit te komen.

  Ik merk het in mijn werkgebied, werk voor een nederlandse baas met Canadese collega's, en of het nu positief is of negatief dat laat ik in het midden maar "onze" manier van denken is gewoon anders. Je woord is je woord, je doet wat je zegt.. soms ver te zoeken..

  Dan nog iets voor de redactie van de boerderij en voor andere reageerders,

  als je niet de ballen hebt om je naam en woonplaats onder je reactie te zetten dan heb je in mijn opinie geen recht van spreken.. En kun je beter niks schrijven.

 • no-profile-image

  Stijn Spreuwenberg

  Ik werk al een paar jaar voor een loonwerker hier in nieuw zeeland. Koeien eten echt niet alleen gras. Wij hakslen: gerst, triticale, kale, mais, gras en luzerne.
  Onze klanten melken van 500 tot 5000 koeien en daar zitten een heel aantal gedreven en succesvolle kiwi's bij.

 • no-profile-image

  Jos

  Uit eigen ervaring heb ik gezien dat in Canada(regio Lacombe/Ponoka) er wel heel veel Nederlandse boeren zijn(1e en 2e generatie). Over het algemeen doen deze boeren het goed. Misschien dat dat verklaart kan worden door dat men emigreert, men toch al extra gemotiveerd is om er iets van te maken. Daarnaast ben ik het eens met Ferdinand uit Ponoka, dat de NL-ers meer waarde hechten aan (tijdgebonden)afspraken.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.