Home

Achtergrond

Bisschoppen stemmen in met advies Deetman

De Nederlandse bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) stemmen in met het voorstel tot onderzoek van het misbruik in de Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk dat oud-minister Wim Deetman vrijdag presenteerde.

Dat hebben beide organisaties vandaag laten weten in Zeist. "We zeggen onverkort onze medewerking toe'', zei Patrick Chatelion Counet namens de KNR. Hij voegde eraan toe dat de beide conferenties bereid zijn alle informatie beschikbaar te stellen die nodig is voor het onderzoek, zoals bijvoorbeeld de meldingen die bij meldpunt Hulp & Recht binnenkomen.

De KNR en de bisschoppen roepen slachtoffers van seksueel misbruik op zich te melden bij de meldpunten, zoals bijvoorbeeld Hulp & Recht in Utrecht. "Wij onderstrepen nogmaals dat wij iedere vorm van misbruik krachtig veroordelen'', zei bisschop Gerard de Korte namens de bisschoppenconferentie. Ook bood de bisschop opnieuw zijn excuses aan namens de Rooms-Katholieke Kerk.

Chatelion Counet zei dat de KNR niets heeft gehoord over aarzelingen bij religieuze ordes en congregaties om hun archieven beschikbaar te stellen.Op de vraag hoeveel geld het onderzoek gaat kosten, zei De Korte: "Het dak van de kerk lekt flink, dus het dak moet worden gerepareerd, wat de loodgieter ook in rekening brengt.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.