Home

Achtergrond 222 x bekeken

'Biodiversiteit neemt gevaarlijk snel af'

Wereldwijd voldoen landen niet aan de normen die zijn gesteld om de biodiversiteit te behouden.

Dit kan behalve het uitsterven van planten- en dierensoorten ook grote economische schade veroorzaken. Dit staat in een vandaag gepubliceerd rapport van de Verenigde Naties (VN).

"Als er niet snel iets gebeurt, zal dat ernstige gevolgen hebben voor ons allen'', zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Meer dan 190 landen maakten in 2002 zestien afspraken om het verlies van biodiversiteit tegen te gaan. Zo moet uitsterving van dieren verder worden tegengegaan en moeten ecologische regio's zoals de Amazone beter worden behouden. De streefdatum om deze plannen te verwezenlijken is 2010, dat door de VN als het jaar van de biodiversiteit is uitgeroepen. Geen enkel land heeft de richtlijnen gehaald.

De economische schade kan worden veroorzaakt doordat ecosystemen zichzelf niet meer herstellen. De algengroei in water kan bijvoorbeeld toenemen, waardoor het water ondrinkbaar wordt voor mensen.

Uit het rapport blijkt dat er meerdere aanwijzingen zijn dat de verscheidenheid in genen, soorten en ecosystemen, die samen de biodiversiteit vormen, verder afneemt. Het aantal gewervelde diersoorten is volgens de VN tussen 1970 en 2006 met ongeveer een derde verminderd. Ook wordt bijna een kwart van de planten op dit moment met uitsterven bedreigd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.