Home

Achtergrond

Beurzen in mineur door financiële onzekerheid in EU

Beurzen staan wereldwijd onder druk vanwege de financiële crisis in Griekenland.

De Grieken krijgen 110 miljard euro krediet en moeten de komende jaren 30 miljard euro bezuinigen. Met name in Duitsland gaan geruchten dat Spanje een lening van 300 miljard bij de EU en/of het IMF wil aanvragen. De crisis zet onder meer druk op de euro waardoor de vraag naar granen van buiten de EU kan dalen en Amerikaanse bedrijven hun positie op de Europese afzetmarkt zien verslechteren.

Kellogg behoort bij de selecte groep bedrijven die op weekbasis op de beurs een plus kan noteren. De Amerikaanse producent van ontbijtgranen zag deze week het aandeel ook in waarde dalen, maar maakte net daarvoor een 30 procent hogere kwartaalwinst van 418 miljoen dollar bekend. De gerealiseerde brutomarge, 43 procent, viel analisten alleszins mee.

Voor Bunge zit alles tegen. De winst steeg het laatste kwartaal weliswaar naar 63 miljoen dollar, tegen een verlies van 195 miljoen vorig jaar. Het agribusinessconcern stelde de vooruitzichten echter sterk negatief bij. De kunstmestdivisie waar beleggers eerder zoveel vertrouwen in toonden, lijdt onder moeizame verkopen en lage marges.

Ook concurrent Archer Daniels Midland (ADM) stelde beleggers teleur. De winst steeg van 3 naar 421 miljoen dollar, maar de maismarkt zit het bedrijf uit Illinois dwars. ADM heeft fors geïnvesteerd in de verwerking van mais in ethanol, maar ondanks hoge olieprijzen noemt directeur Patricia Woertz de markt "blijvend moeilijk".

De aandelenkoersen van trekkerbouwers Agco, John Deere en Case New Holland zijn de laatste dagen in een vrije val geraakt. De bedrijven zagen de verkoop in met name Frankrijk, Duitsland en Scandinavië reeds dalen met gemiddeld 25 procent in het eerste kwartaal, en door de daling van de euro zou de vraag weleens verder kunnen dalen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.