Home

Achtergrond 239 x bekeken

Belgische vleesindustrie niet voor vaccinatie berengeur

De Belgische vleesindustrie is geen voorstander van grootschalige toepassing van het auto-immuunvaccin van Pfizer tegen berengeur.

Dat zegt Thierry Smagghe van Febev, de Belgische organisatie van slachterijen en vleesverwerkers.

"De afnemers in Duitsland willen dit vlees in principe niet. Grootschalige toepassing van het vaccin is een bedreiging voor export naar Duitsland." Volgens Smagghe zou uit Belgische onderzoek zijn gebleken dat de vaccinatie ook niet waterdicht is. "Er zijn beren waarbij het half effectief was, maar ook beren waarbij het helemaal niet werkte."

Volgens Erik Mijten van de Belgische Boerenbond willen varkenshouders het vaccin wel toepassen, maar worden ze daarin afgeremd door de slachterijen. "Varkensboeren willen af van castratie, maar vleesbedrijven berekenen een korting van 10 euro voor beren en ook voor gevaccineerde beren."

Varkensbedrijf Wolkenhoeve in Geel maakte deze week bekend dat het als eerste is overgestapt op auto-immuunvaccinatie tegen berengeur. Het gesloten bedrijf met 1.400 vleesvarkens en 200 zeugen verkoopt het vlees voor het grootste deel vanuit de eigen boerderijwinkel.

Of registreer je om te kunnen reageren.