Home

Achtergrond 248 x bekeken

Belgen stoppen prijsonderzoek groente

De Belgische Raad van Mededinging heeft besloten het onderzoek naar prijsafspraken in België niet door te zetten.

Het onderzoek liep parallel aan het Nederlandse NMA-onderzoek naar prijsafspraken. Volgens Bert Stulens, auditeur-generaal van de Belgische Raad van Mededinging, is na vooronderzoek besloten het onderzoek niet door te zetten in België. "Er zijn onvoldoende elementen om op te ageren of die op korte termijn handelen noodzakelijk maken." Dat betekent dat geen diepgaand onderzoek wordt ingezet op de Belgische afzetpartijen.

Volgens Stulens is het onderzoek niet begraven. "Als er nieuwe feiten zich voordoen, kan dat veranderen." De Belgische Raad van Mededinging maakt het besluit ook op basis van de capaciteit van de organisaties. "Het is een afweging van prioriteiten. Er zijn andere dossiers die we verkiezen."

De Belgische Raad van Mededinging heeft wel aanwijzingen gevonden die vooronderzoek aannemelijk maakten. Uit een hoorzitting zijn aanwijzingen gekomen die een beperkt aantal Belgische bedrijven of veilingen in beeld brachten. Het is niet duidelijk of er daadwerkelijk verdenkingen waren tegen deze bedrijven.

Wat dit betekent voor het Nederlandse onderzoek is niet bekend. De onderzoekers hadden voortgaand contact. Stulens: "De Nederlandse situatie is niet vergelijkbaar met de Belgische."

Of registreer je om te kunnen reageren.