Home

Achtergrond 158 x bekeken

Barroso waarschuwt financiële markten

De Europese Commissie zal er alles aan doen om te voorkomen dat de financiële markten zich schuldig maken aan speculatie en onverantwoordelijk gedrag. Mocht het nodig zijn, dan zal ze snel met nieuwe regelgeving komen.

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zei dat vandaag in het Europees Parlement. Dat debatteerde over de noodleningen van 80 miljard euro aan Griekenland, waarover de eurolanden vrijdagavond tijdens een top in Brussel de knoop doorhakken. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) leent de nodlijdende Grieken nog eens 30 miljard extra.

Griekenland krijgt het geld onder strenge voorwaarden. Het moet zijn torenhoge begrotingstekort binnen enkele jaren onder de EU-limiet van 3 procent zien te krijgen.

Volgens fractieleider Daniel Cohn-Bendit van de Groenen zijn de bezuinigingen waarvoor Griekenland staat in de praktijk onmogelijk te realiseren. Maatregelen als een forse salarisverlaging voor ambtenaren noemde hij onaanvaardbaar. Cohn-Bendit wil dat de Griekse regering meer tijd krijgt om haar zaken op orde te brengen.

Europarlementariër Barry Madlener van de PVV betoogde dat de Grieken er zelf ,,een zootje'' van hebben gemaakt en dat ze maar weer snel de drachme moeten invoeren.

Een meerderheid in het Europarlement steunt de noodleningen aan Griekenland wel, al is er kritiek op het tempo van de besluitvorming.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.