Home

Achtergrond

Balkenende: PvdA jokt

CDA-leider Jan Peter Balkenende heeft hard uitgehaald naar de PvdA.

De premier vindt dat de sociaaldemocraten onwaarheden vertellen over het onderwerp koopkracht in het CDA-programma. Balkenende hekelt de suggestie die de PvdA doet, dat een huishouden er bij het CDA gemiddeld 445 euro per jaar op achteruit gaat. Volgens de CDA-leider is er in het programma van het CDA feitelijk sprake van koopkrachtbehoud.

"Er is gespind door de PvdA. Datgene wat je vertelt moet wel kloppen. Wat de partij zegt over koopkrachtverlies bij het CDA klopt niet, dat is jokken.'' Balkenende deed zijn uitspraken in het tv-programma Knevel & Van den Brink.

Eerder op donderdag had het CDA al gezegd dat er een verkeerd beeld is ontstaan over het onderwerp koopkracht in de analyses van het Centraal Planbureau. Volgens CDA-minister Jan Kees de Jager is het CPB op dat punt onduidelijk geweest.

In een reactie op de woorden van Balkenende zei PvdA-Kamerlid Martijn van Dam dat zijn partij daar "graag boven staat''. "Wij laten de feiten voor zich spreken en iedereen kan het zelf opzoeken op de website van het CPB. Daar staan de koopkrachteffecten voor gezinnen. Bij het CDA verliezen gezinnen meer dan 450 euro.''

Balkenende noemde het PvdA-programma bij Knevel & Van den Brink ,,onverantwoord'' als het gaat om de onderwerpen staatsschuld, banen en hervormingen.

De CDA-leider zei dat het PvdA-programma bovendien ook slechter is voor de koopkracht dan mensen denken, omdat de partij patiënten een bijdrage wil laten betalen bij een langdurig verblijf in het ziekenhuis. Verder verwacht hij dat huren omhoog gaan als de PvdA het voor het zeggen heeft, omdat de partij woningcorporaties wil korten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.