Home

Achtergrond

BER Rotterdam: financiering vloeibaar biogas moeilijk

BER Rotterdam heeft 90 miljoen euro nodig voor financiering van een nieuwe fabriek voor de productie van vloeibaar biogas.

Investeerders vinden de markt nog altijd te kwetsbaar, aldus directeur Peter van der Gaag. De fabriek zou 80 miljoen liter vloeibaar biogas per jaar kunnen produceren.

BER Rotterdam liet vanwege gebrek aan financiering eerder plannen voor het bouwen van een fabriek voor de productie van bio-ethanol varen. De nieuwe fabriek voor vloeibaar-biogas, of bio-LNG, werd al 6 maanden geleden aangekondigd. "De financiering van dit soort projecten leek aan te trekken", aldus Van der Gaag. "Dus niet."

De fabriek moet in het Groningse Delfzijl worden gebouwd. Delfzijl heeft de ambitie uitgesproken de energiehaven van Nederland te worden en heeft BER Rotterdam 10 hectare aangeboden. Energy Valley en de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij willen met het Rotterdamse bedrijf samenwerken.

"Als het concept uitgevoerd kan worden, kunnen we vloeibaar bio-gas verkopen voor 35 cent per liter. Ik denk dat concurrenten die bio-ethanol maken voor het dubbele verkopen. Probleem is dat ons concept relatief nieuw en daarom onbewezen is."

Of registreer je om te kunnen reageren.