Home

Achtergrond 173 x bekeken

Aswolken weg

Het vliegverkeer in Europa verloopt donderdag normaal. Wolken met asdeeltjes afkomstig van IJslandse vulkaanuitbarstingen hebben zich op grote hoogte opgelost. Dat berichtte de Europese organisatie voor veilige luchtvaart, Eurocontrol, vanuit Brussel.

Tot zeker vrijdagmiddag zal het vliegverkeer niet verstoord worden door asdeeltjes. Er zijn nog wel wat aswolken op lagere hoogte maar die bevinden zich volgens Eurocontrol niet op routes van de burgerluchtvaart. Woensdag was het aantal vluchten dat in Europa werd uitgevoerd ook al normaal. Donderdag verliepen ook de transatlantische vluchten volgens plan.

De asdeeltjes kunnen funest zijn voor vliegtuigmotoren. Half april gingen grote delen van het Europese luchtruim dagenlang dicht uit vrees voor de deeltjes. Dat was na de grote uitbarsting van 14 april van een vulkaan van de gletsjer Eyjafjallajökull in IJsland die nog steeds naweën heeft.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.