Home

Achtergrond 254 x bekeken

Asregen na vulkaanuitbarsting Guatemala

Bij een zeer krachtige uitbarsting van de vulkaan Pacaya in Guatemala is donderdag een grote hoeveelheid as uitgestoten.

Het vliegverkeer van en naar Guatemala-Stad is stilgelegd en de scholen blijven dicht. Dit meldden Guatemalteekse media vrijdag.

Bewoners van dorpen rond de meer dan 2500 meter hoge vulkaan worden door het leger geëvacueerd. De in het gebied aanwezige toeristen zijn volgens de Guatemalteekse autoriteiten inmiddels in veiligheid gebracht. Volgens het Insivumeh, het instituut dat onder anderen vulkanische activiteit in de gaten houdt, spuwt de Pacaya sinds donderdagavond stenen en as uit. Boven de vulkaan heeft zich een kolom as van ruim 1,5 kilometer hoogte gevormd.

De Pacaya, die zo'n 30 kilometer ten zuiden van Guatemala-Stad ligt, is een van de meest actieve vulkanen van Latijns-Amerika. Sinds 1965 is de vulkaan vrijwel continu actief en is een populaire attractie onder toeristen. De laatste uitbarsting van deze omvang was in 1998.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.