Home

Achtergrond 251 x bekeken

Aspergeteler komt met de schrik vrij

Een aspergeteler komt met de schrik vrij. Volgens de rechtbank Breda heeft de belastinginspecteur niet overtuigend aangetoond dat er verkopen buiten de boeken waren gehouden.

De navorderingsaanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen over het jaar 2001 wordt vernietigd.

Deze uitspraak geeft nog maar weer eens duidelijk aan dat de bewijsplicht voor het opleggen van omzetcorrecties bij de belastinginspecteur ligt. Deze bewijsplicht is in de praktijk erg zwaar. De inspecteur zal van goeden huize moeten komen om een omzetcorrectie ook bij de rechter in stand te houden. Ook in dit geval werd niet aan de bewijsplicht voldaan.

Kort samengevat is de uitspraak van de rechtbank Breda de volgende:

De inspecteur heeft niet aannemelijk gemaakt dat belanghebbende verkopen van asperges buiten de administratie heeft gehouden en zodoende een onjuiste aangifte heeft gedaan. Aan de hand van het uit Duitsland afkomstige informatieverzoek met betrekking tot een aantekening van een Duitse handelsman waarop belanghebbendes naam stond vermeld, welke tevens voorkwam in de inkoopadministratie van deze Duitser, heeft de inspecteur niet aannemelijk gemaakt dat belanghebbende verkopen buiten de administratie heeft gehouden. Voorts heeft belanghebbende de verschillen tussen de door hem berekende omzet asperges en de omzet berekend volgens de KWIN-norm voldoende verklaard. De aspergeteler wordt vervolgens in het gelijk gesteld en de belastinginspecteur wordt veroordeeld ook de (forfaitaire) proceskosten te vergoeden.

Meer informatie: LJN: BL7648, Rechtbank Breda , 10 maart 2010, nummer 08/1174

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.