Home

Achtergrond 230 x bekeken

Asielen vangen minder dieren op

Het aantal honden en katten dat in asielen werd opgevangen, is vorig jaar met 5,5 procent gedaald ten opzichte van 2008.

Dat heeft de Dierenbescherming woensdag laten weten op basis van cijfers van de 53 asielen van de organisatie. Voor het eerst in lange tijd is het aantal opgevangen dieren afgenomen.

Vorig jaar belandden 41.099 dieren in opvangcentra: 12.185 honden en 28.914 katten. In 2008 waren dat bij elkaar 43.479 dieren. Deze week begint voor het vierde jaar de campagne Ik Zoek Baas van de Dierenbescherming. Met posters probeert de organisatie asieldieren onder de aandacht te brengen van mensen die op zoek zijn naar een huisdier.

De Dierenbescherming is blij met de afname en denkt dat de campagne daaraan heeft bijgedragen. "Ook al zitten we nog steeds met ruim 40.000 asieldieren, gelukkig is er in 2009 een einde gekomen aan de continu stijgende lijn van het aantal honden en katten in een asiel'', zegt directeur Frank Dales. "We zijn dus op de goede weg, wat nog maar eens het belang onderstreept van onze campagne.''

Bij de honden nam zowel het aantal zwerfhonden als het aantal dieren waar mensen afstand van deden, af. Bij de katten belandden minder zwervers in het asiel maar deden meer mensen afstand van hun poes of kater. ,,Het lijkt erop dat ook mensen met katten eindelijk hun weg naar het asiel hebben gevonden'', denkt Dales. "Dat verklaart waarom het aantal zwerfkatten na jarenlange groei afgelopen jaar eindelijk een daling laat zien.''

De dierenorganisatie noemt het "opmerkelijk'' dat er behalve honden en katten ook steeds meer konijnen in de asielen terechtkomen. Die zijn overigens niet in de cijfers verwerkt. De asielen breiden hun capaciteit uit om de konijnen te kunnen verzorgen. Verder roept de Dierenbescherming mensen die overwegen een konijn in huis te nemen, op eerst eens een kijkje in een asiel te nemen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.